Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Tanzanias president John Magufuli Foto: Khalfan Said

Tanzania distanserar sig från gayförföljelse

Efter upprörda internationella reaktioner betonar regeringen i Tanzania att de senaste dagarnas uttalanden om en intensifierad jakt på hbtq-personer i landet, inte på något vis är det östafrikanska landets officiella hållning.

Nyheter · Publicerad 15:45, 7 nov 2018

Upprinnelsen är att regionen Dar es-Salaams mäktige guvernör Paul Makonda förra måndagen uppmanade medborgare att rapportera in människor som de misstänker är homosexuella. Dagen därpå meddelade guvernören att en särskild kommitté hade inrättats för att dammsuga sociala medier för att få hjälp med att identifiera homosexuella och prostituerade via bilder och videor.

Homosexualitet är ett brott i Tanzania och kan ge upp till 30 års fängelse.

Bland andra FN och Amnesty kritiserade åtgärden hårt och USA:s ambassad i Tanzania varnade sina medborgare i landet och uppmanade dem att visa vaksamhet och försiktighet.

"Ta bort eller se till att skydda bilder och texter som kan kollidera med tanzaniska lagar som rör utövning av homosexualitet och i synnerhet sådant som rör sexuella aktiviteter", skriver den amerikanska ambassaden i en särskild varning på sin hemsida.

Sent i söndags kväll skickade det tanzaniska utrikesdepartementet ut ett uttalande där det distanserar sig från Paul Makonda.

"Tanzanias regering vill klargöra att detta är (Makondas) personliga åsikter och inte regeringens inställning" skriver man och tillägger att regeringen kommer att "fortsätta att respektera alla internationella människorättskonventioner som man undertecknat".

Makonda räknas som lojal med landets president John Magufuli som tillträdde sin post 2015. Attacker mot hbtq-personer har ökat kraftigt sedan dess enligt aktivister i landet.

USA slutar att kalla Golan för ”ockuperat”

Mellanöstern. I sin årliga rapport om mänskliga rättigheter använder USA:s utrikesdepartement nu för första gången inte ordet ockuperat om Gaza, Västbanken och...

KD-ledaren öppnar för samtal med SD

Politik. Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...