Sjung till honom en ny sång, spela vackert med jubelrop, för Herrens ord är rätt och han är trofast i allt han gör.
Psaltaren 33:3–4

Världen idag

Tältmöten kryddades med smattrande motorcykeldån

En gammal landsortsförsamling där många är unga, ännu fler unga i sinnet och tonåringarna frågar efter tältmöten. Finns sådana företeelser ännu i denna tid?

Nyheter · Publicerad 17:00, 23 aug 2018

På ön Senoren i östra Blekinge hittade vi en liten församling som just nu är mitt uppe i en tältmöteskampanj som redan andra kvällen kryddades med motorcykeldån och vittnesbörd från gästande bikers.

– Jag har min kallelse i mc-världen. Församlingen stöttar mig i den, men de var väl också lite nyfikna på mina kompisar och hur de ser ut, säger Senorens missionshus egen mc-knutte Lars Sommarö med glimten i ögat om den mc-gudstjänst som ännu en gång fyllde tältet på ön.

Det där med att ha uppnått hög ålder men fortsatt vara ung i sinnet stämmer alldeles utmärkt in på missionsförsamlingen på den lilla ön Senoren i östra Blekinge skärgård. Verksamheten drog i gång redan under senare delen av 1800-talet och nu, på 2000-talet, är församlingen en plats där människor i alla åldrar trivs tillsammans. Man samlas regelbundet till bön och bibelläsning samt möten men åker även på församlingsutflykter och sätter upp tält med gemensamma krafter. Ungdomssamlingarna på fredagskvällarna samt söndagsskolan är år efter år något som är viktigare än både fredagsmys i soffan och sovmorgnar.

– Den familjära gemenskapen, vi är yngre och äldre som har roligt tillsammans och kompletterar varandra, säger 26-åriga Sarah Lilja om sitt andliga hem.

– För ett antal år sedan drog vi i gång tältmötena igen efter 37 års uppehåll. Tonåringarna i församlingen kom med förslaget på årsmötet, men vi hade ingen plats att vara på, inget tält och inga medverkande, säger församlingens ordförande Jan-Evert Manneklint.

Som så ofta när Gud har sitt finger med i spelet föll bitarna på plats, och i dessa dagar kör man tältkampanj för tionde året i följd. Tältmötet är en gammal företeelse som ännu är vanligt förekommande på många platser när den blomstertid väl kommit, speciellt på landsbygden. Miljön ger en upplevelse av en lägre tröskel för den ovane kyrkobesökaren.

– Vi är 35 medlemmar men betjänar minst dubbelt så många människor som besöker oss regelbundet. Till tältet kommer ännu fler nya bekantskaper och korvgrillningen efter mötena ger möjlighet till samtal. Vi har ett uttalat mål om att varje församlingsmedlem ska prata med tre till fem nya människor. Vi vill fånga upp dem som vill berätta sin story eller önskar förbön för olika behov. Korven fyller sin funktion, säger Jan-Evert Manneklint.

På Senoren är många av medlemmarna engagerade i sången och musiken men det finns annat här i världen än toner och noter. Församlingsmedlemmen Lars Sommarö, som nästa år firar tioårig gemenskap med Jesus, älskar att lyssna på countrymusik, men överlåter gärna spelandet till andra för att i stället styra sin motorcykel. Lars motorcykelintresse och medlemskap i klubben Crossroad har lett till att tältmötesserien varje år har en mc-gudstjänst som gästas av bikers från när och fjärran.

– Grundtanken är att även nå de icke kristna mc-klubbarna. Det handlar om att bygga relationer och så frön, säger han.

De kristna mc-klubbarna når fram till människor som ingen annan når.

– Man kan inte komma in på en fest eller ett barhäng och börja predika om Jesus, då åker man ut. Men man bygger relationer och då får man chansen att prata med människor. En hel del av dem har en kristen bakgrund men har dragit sig undan av olika skäl. De andra klubbarna har en enorm respekt för oss, de säger att det är därför att vi står för det vi tror på, säger Lars Sommarö.

Innan gudstjänsten hade man en utställning där mötesbesökarna fick rösta fram den vackraste motorcykeln. Denna gång kom 27 hojar från när och fjärran. En av de mer långväga gästerna var Leif Laudinger från västkusten som även delade med sig av sitt personliga vittnesbörd på tältmötet.

– Jag började köra motorcykel vid 53 års ålder så det är aldrig för sent. Människor blir fortfarande förvånade över att man kan se ut så här och vara kristen, säger Leif Laudinger, som alltid har Bikerbibeln innehållande Nya testamentet samt vittnesbörd från mc-folk med i bagaget till människor som vill ta emot den som gåva.

Tältkampanjen på Senoren pågår över tre veckoslut och gästas av kända evangelister som Ingemar Helmner och Mikael Järlestrand.

– Jag blir djupt berörd då jag möter missionsförsamlingen på Senoren. Här verkar alla trivas tillsammans. De tältkonferenser man anordnat under ett antal år är imponerande. Stor, vacker tältkyrka. Folkligt och festligt men också heligt allvar, genuin väckelseatmosfär. Det är med stor glädje jag medverkar där även detta år, säger Ingemar Helmner till Världen idag.

Det är en kristen plikt att stå upp för och värna livet!

Debatt Den tredje advent står vi upp för livet och firar Livets söndag. Vi vill visa vår tacksamhet och... onsdag 8/12 00:00

S-ledarens smekmånad kan snart ta slut

Ledare Helgens förtroendemätning från Expressen/Sifo om partiledarna visar på att nya S-ledaren Magdalena... onsdag 8/12 00:00

Judar attackerade i London och New York

Antisemitism. En judisk chanukka-firande grupp fick sin buss attackerad av aggressiva unga män på Oxford street i... tisdag 7/12 18:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

En hjälp att kunna lyfta blicken och se framåt.

Vardagskrönika Man bär dem som i en osynlig liten påse hängandes om halsen och ångorna sipprar ut rakt i ansiktet.... onsdag 8/12 00:00

Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension

Svenska kyrkan. Antje Jackelén valdes till ärkebiskop 2013 och påbörjade uppdraget året efter. Nu ska hon ”lägga... tisdag 7/12 13:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...

Kan man lita på evangelierna?

Bibeltro eller bibelkritik (del 4/4). Vi kan lita på evangelierna då de bygger på ögonvittnesskildringar som kan bekräftas av både en av...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier