Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Tältmöten i Bollnäs – en fläkt från gångna tider

I mer än 20 år har Sionförsamlingen i Viksjöfors i Hälsingland haft tältmöten under midsommarveckan. I år medverkade, bland andra, Leif Tholin, Daniel Viklund och Per-Arne Imsen, tillsammans med en stor skara sångare och musikanter.

Nyheter · Publicerad 15:17, 6 jul 2018

Mötestältet har de senaste åren varit rest vid folkhögskolan i Bollnäs och så var det också i år. Sionförsamlingen i Viksjöfors är ingen stor församling, men de som är med är desto mer aktiva. I täten går församlingens grundare och mångårige föreståndare Kjell Broberg och tre av hans barn – Markus, Elisabeth och Jonas. Förutom livligt deltagande i mötena gör församlingen stora insatser för att allt ska flyta på praktiskt.

Konferensveckan präglades av stor sångarglädje och inspirerande predikningar. Att Kjell Broberg förra året passerade 80-strecket är svårt att tro när man ser honom i aktion, lika hängiven år från år. Nästa år blir det 50 år sedan han tog emot frälsning och lämnade ett tilltagande spritmissbruk bakom sig. Redan från allra första början blev han en förkunnare i tal och sång. Fortfarande har han samma brinnande passion att nå människor med evangeliet och han är glad och tacksam när han sammanfattar årets tältvecka.

– Det har varit mycket starka möten med Guds närvaro och den inträngande förkunnelsen har tagits emot med stor öppenhet. Vi har fått be med många till förnyelse och flera till frälsning och är så tacksamma till Gud över allt han gjort.

Det enda som Kjell är lite besviken på är att brandmyndigheterna tar så höga avgifter för att besiktiga och godkänna tältet. Det har kostat församlingen mer än 20 000 kronor för att få det nödvändiga godkännandet.

– Det är mycket pengar för en mindre landsortsförsamling, konstaterar Kjell Broberg.

När Världen idag besöker tältet under midsommardagen är det välfyllt och på estraden finns ett stort antal sångare och musikanter. De gamla väckelsesångerna sjungs med stor inspiration. För många i tältet är det välbekanta tongångar och de flesta sjunger glatt med.

I eftermiddagens möte predikar Daniel Viklund om att lära känna djupet i Kristi kärlek, som står i Efesierbrevet 3. Rösten vibrerar av inspiration när Viklund vältaligt beskriver den gudomliga visheten och kärleken.

– Det här är bryggan mellan redan nu och ännu inte, en försmak av himlens härlighet; en djup relation, bortom all kunskap. I denna kärlek, oändlig i alla dess dimensioner, blir vi till som människor i vår fulla potential. Guds benådande kärlek går långt djupare än känslorna når, predikar Daniel Viklund bland annat.

I kvällens möte predikar Per-Arne Imsen och hans grundtema är att det levande Gudsordet alltid möter motstånd från såväl den politiska som religiösa världen.

– När Ordet predikas fritt i Andens smörjelse blir det oroligt och skakigt i fiendens rike. Det sades om de enkla lärjungarna att de hade vänt upp och ner på hela världen. Hånet och förföljelsen de mötte var ett tecken på att de var rätt ute; de var nämligen ett hot mot mörkrets välde. Förr kallades de väckelsekristna för ’läsare’, för att de läste och höll fast vid Guds Ord. Vi behöver vända åter till Bibeln, dundrade Imsen, med eftertryck.

Även om ramen och formen kring mötena påminner om en gången tid, tycks budskapet engagera och utmana åhörarna.

Republikansk reträtt oroar abortmotståndare

Politik. Ilska inom prolife-rörelsen USA:s president Donald Trump och det republikanska partiet har intensivt drivit frågan om att slopa federalt stöd till Planned parenthood som utför...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...