Talibanerna har erövrat Taloqan, huvudstad i provinsen Takhar i nordöstra Afghanistan.
– Vi drog oss tillbaka från staden i eftermiddags efter att inte ha fått förstärkningar från regeringen, uppger en säkerhetskälla.
Talibanerna meddelade tidigare på söndagen att de intagit Sar-e-Pul och Kunduz, huvudorter i de nordliga provinserna med samma namn.
Uppgifterna om Kunduz fall kommer efter att hårda strider rasat mellan regeringsstyrkor och talibaner i de centrala delarna av staden. Talibanerna har haft som mål att ta kontroll över Kunduz i flera år. Att de nu intar staden är rörelsens största seger sedan den inledde sin stora offensiv i maj, efter att USA inledde sitt uttåg ur landet.
– Det är en relativt stor stad som ligger strategiskt viktigt nära gränsen till Tadzjikistan, säger Anders Fänge till TT.
Talibanerna har historiskt sett haft svårt att få fäste i norra Afghanistan. Tadzjiker och uzbeker utgör de största folkgrupperna i flera provinser, medan talibanrörelsen i första hand består av pashtuner – landets största etniska grupp. Men talibanerna har släppt in fler folkgrupper i rörelsen, vilket banat väg för deras framfart i norr.
– De har spelat på missnöjet med regeringen i Kabul och har fått in folk från andra etniska grupper, som uzbeker och tadzjiker, i befälspositioner, säger Anders Fänge.
Han tror inte att de miliser som slagits mot talibanerna i det förflutna kommer att bjuda något större motstånd den här gången.
– De är väldigt okoordinerade och har dålig militärutbildning. Ledarna för grupperna som ingick i Norra alliansen är 20 år äldre och 20 kilo tyngre i dag. Jag antar att de kommer att lämna Afghanistan när det blir riktigt hett, säger Anders Fänge.
Regeringsstyrkorna har fått hjälp av amerikanska stridsplan, som bombat talibanernas positioner i Sheberghan, den provinshuvudstad i nordliga Jawzjan som islamiströrelsen intog på lördagen.
De USA-ledda utländska trupperna har inlett sitt uttåg som ska vara fullbordat den 11 september. Anders Fänge räknar inte med något internationellt militärt understöd till Afghanistans armé framöver, varken från USA eller andra aktörer.
– Kina och Ryssland stärker sina förbindelser med talibanerna. Till och med när det gäller Indien, som är traditionellt emot talibanerna, finns vissa uppgifter om att de öppnat upp förbindelser. Alla ser skriften på väggen och försöker anpassa sig, säger Anders Fänge.