Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Talibanerna vill samarbeta med alla länder – utom Israel

Talibanerna har nu bildat ett provisoriskt styre som vill ha band med alla länder i regioner, med ett undantag: Israel. Däremot är man villig att samarbeta med USA, förklarade en talesperson på tisdagen.

Samtidigt kan utvecklingen göra att arabstater blir mer välvilligt inställda till Israel, tror analytiker.

Nyheter · Publicerad 17:00, 9 sep 2021

Talespersonen Suhail Shaheen sade till den ryska nyhetstjänsten Sputnik att talibanerna gärna bygger upp en ny relation till USA, som nyss drog tillbaka sina trupper från Afghanistan.

– Givetvis, om USA i ett nytt kapitel önskar en relation som skulle gynna båda länderna och folk, och om de vill delta i återuppbyggnaden av Afghanistan, så är de välkomna, sade Suhail Shaheen enligt Times of Israel.

I likhet med Afghanistans förra regering kan talibanerna dock inte tänka sig att ha band till Israel.

– Självklart kommer vi inte att ha några relationer till Israel. Vi vill ha relationer till andra länder, men Israel hör inte till dem, sade Suhail Shaheen till Sputnik.

En lång rad länder i regionen, så som Pakistan, Bangladesh, Malaysia och Indonesien, saknar diplomatiska förbindelser med Israel.

En tidigare amerikansk UD-tjänsteman tror emellertid att utvecklingen kan komma att skynda på en öppning i regionen gentemot Israel, så som skedde när Bahrain och Förenade arab­emiraten normaliserade sina relationer med Israel.

”Det som sker i Afghanistan kommer att förstärka intrycket bland arabstaterna att de inte kan förlita sig på att USA ska garantera deras säkerhet på samma sätt som tidigare”, skriver den politiske veteranen Elliott Abrams för organisationen Council on Foreign Relations.

”Så dessa stater har alltmer dragit slutsatsen att de har en granne som, till skillnad från Iran och Turkiet, inte utgör något hot mot dem, och som fortlöpande visat en stark vilja att sätta in militär kraft mot sina fiender. Och det är Israel.”

Det nya talibanstyret i Afgha­nistan som presenterades på tisdagen är en tillfällig ”regering” som ska upprätthålla sharialagar, rapporterar TT. Mulla Mohammad Hassan Akhund blir ny ledare och den nye ”inrikesministern” är terrormisstänkt och efterlyst av FBI.

”Jag försäkrar alla landsmän att personerna kommer att arbeta hårt för att upprätthålla islamiska regler och sharialagar i landet”, meddelade talibanernas hemlighetsfulle högste ledare Hibatullah Akhundzada i ett uttalande på engelska.

Mulla Hassan Akhund, som blir ”tillförordnad premiärminister”, var med och grundade talibanrörelsen i Kandahar, skriver Times of India.

Mulla Abdul Ghani Baradar blir biträdande ledare. Han var en av grundarna av talibanrörelsen på tidigt 1990-tal. Han greps i Pakistan 2010 och satt i pakistansk fångenskap tills USA såg till att han släpptes 2018.

”Inrikesminister” blir Sirajuddin Haqqani, som även leder det fruktade, terrorstämplade Haqqaninätverket. Sirajuddin Haqqani är efterlyst av FBI.

Nyligen fick Zablon Simintov, känd som Afghanistans ende kvarvarande jude och vaktmästare för synagogan i Kabul, hjälp att lämna landet, skriver israeliska tidningar.

Självklart kommer vi inte att ha några relationer till Israel. Vi vill ha relationer till andra länder, men Israel hör inte till dem.

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00