Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Läktare kommer fortsätta gapa tomma framöver. Foto: Per Danielsson/TT

Taket för sammankomster sänks – detta gäller

Publiktaket stramas åt rejält – allmänna sammankomster med fler än åtta deltagare förbjuds. Siffran ska även ses som ”normerande” för privata evenemang och tillställningar. Men vad räknas egentligen som en allmän sammankomst – och hur blir det i jul?

Nyheter · Publicerad 16:12, 16 nov 2020

Den ökande smittspridningen av coronaviruset i Sverige har fått regeringen att fatta tuffare beslut när det gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Huvudregeln har varit 50 personer med undantag för 300 personer för vissa evenemang.

Gränsen sänks nu till åtta personer och ska träda i kraft den 24 november och gälla i fyra veckor.

Vad innebär en allmän sammankomst?

Förbudet gäller formellt för de tillställningar som man behöver söka tillstånd för hos polisen – allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten.

Gudstjänster, teaterföreställningar, demonstrationer, föreläsningar och konserter räknas till exempel som allmänna sammankomster. Idrottsevenemang räknas i sin tur som en offentlig tillställning.

Vilka omfattas inte?

Privata tillställningar, så som fester, företagsevenemang eller begravningar — tillställningar som inte riktas till allmänheten — omfattas inte av förordningen formellt.

Till den här kategorin hör till exempel gym, simhallar, bibliotek, restauranger, skolor, allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har däremot gått ut med råd och riktlinjer om att människor bör avstå från att exempelvis röra sig i butiker, gå på gym och träffa andra än de personer man bor med. Regionerna kan här ha lite olika lokala råd beroende på hur smittspridningen ser ut just där.

Om man bryter mot gränsen för allmänna sammankomster, vad händer då?

Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa sammankomster som strider mot förbudet, så länge det är en offentlig tillställning eller allmän sammankomst.

Anordnare kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Vad var det för gräns på 300 deltagare som man beslutade om i oktober?

Den 22 oktober meddelade regeringen att man beslutat om ett undantag i förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på fler än 50 personer.

För teater, konserter, biografer, sportevenemang och gudstjänster med sittplatser satte man gränsen till 300 personer, med visst avstånd mellan dem.

De lättnaderna trädde i kraft den 1 november.

Vad gäller på restauranger?

I början av november infördes skärpta regler för sällskap på restaurang. Fler än åtta personer får inte sitta vid samma bord på en restaurang.

Regeringen har även föreslagit ett stopp på alkoholservering på krogen efter klockan 22. Stoppet är tänkt att träda i kraft den 20 november och gälla till den sista februari.

Hur blir det på arbetsplatser?

Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att alla som kan ska arbeta hemifrån så mycket som möjligt, åtminstone till årets slut. Den rekommendationen gäller fortfarande.

Vad innebär de nya restriktionerna för julfirandet?

Det är inte klart än. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson uppger att myndigheten tittar på de frågorna just nu. Ett svar kommer att komma ”i god tid innan jul”, lyder det.

Är det besöksförbud på äldreboenden i hela landet?

Nej. Det nationella förbudet upphävdes tidigare i höstas, men kan införas igen om det bedöms vara nödvändigt, uppger regeringen.

Däremot har besöksförbud införts på vissa äldreboenden, exempelvis i Stockholm, med stöd i socialtjänstlagen.

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier