Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Syriens regim betalade aktivister

Regimen i Damaskus betalade fattiga bönder 1 000 dollar för att åka till Golanhöjderna för söndagens aktion, och 10 000 dollar utlovades till anhöriga till personer som dödades. Det uppger källor inom det oppositionella syriska Reformpartiet.

Nyheter · Publicerad 06:00, 8 jun 2011

Enligt syrisk tv, som hade team på plats vid manifestationen, dödades 23 personer när israeliska soldater sköt mot syrier som försökte korsa gränsen och ta sig över till israeliskt område.

Israels armé hade inför söndagen, som av araberna kallas för Naksa, en minnesdag för den stora förlusten i sexdagarskriget 1967, förstärkt gränsbevakningen vid Golanhöjderna.
När demonstranter försökte ta sig över gränsstängslen sköt soldaterna först varningsskott i luften och sköt sedan mot demonstranternas ben, uppger armén. Många av dödsfallen skylls av armén på att syrierna rullade brinnande bildäck och kastade brandbomber som utlöst stridsvagnsminor på den syriska sidan av gränsen.

Ynet News rapporterar att syriska oppositionella i Washington, som hänvisar till källor nära Syriens regim, uppger att demonstranterna var fattiga bönder som betalats av regimen. Enligt Reformpartiet ska varje bonde ha utlovats 1 000 dollar för att delta och 10 000 dollar till familjen om de skulle dödas av Israels armé.

"Det är tydligt, med den här handlingen, att Assad vill avleda världens uppmärksamhet från sina egna massakrer och brutaliteten som resulterade i omkring 70 döda i går (läs: på lördagen) och omkring 30 i dag (läs: på söndagen), skriver Reformpartiet på sin hemsida, enligt Arutz Sheva.

Den syriska regimens brutalitet mot sitt eget folk hindrar inte Assad från att fördöma Israel. I ett uttalande från utrikesdepartementet på måndagen kall­ades söndagens händelser för en "upprörande israelisk aggression".

På måndagen utbröt upplopp i ett palestinskt flyktingläger i Syrien. Enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa dödades 14 personer och 43 skadades när tusentals flyktingar attackerade PFLP:s högkvarter, efter en begravning av personer som dödades vid söndagens gränsdemonstration. De sörjande anklagade PFLP-ledarna för att offra deras söner. Enligt andra uppgifter ska ingen ha dödats under sammandrabbningarna i flyktinglägret, skriver Jerusalem Post.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

Skjutningar. En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje... tisdag 6/12 15:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Intern strid i partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00