Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

SVT: Vet inte varför vi tog bort Per Ewerts kommentar

Claphaminstitutets direktor Per Ewert reagerade på vad han ansåg vara felaktigheter i SVT:s dokumentär ”Birgitta Dahls heliga vrede”. Nu bemöter filmens producent kritiken, men varför Ewerts Facebook-kommentarer försvann kan SVT inte svara på.

Nyheter · Publicerad 07:00, 9 sep 2021

I början på augusti sändes SVT-dokumentären ”Birgitta Dahls heliga vrede”, om den före detta socialdemokratiska riksdagspolitikern Birgitta Dahl. Som Världen idag tidigare berättat reagerade Claphaminstitutets direktor Per Ewert på flera påståenden i filmen, som han anser är felaktiga.

I sin roll som forskare skrev han ner sina synpunkter i kommentarsfältet på SVT:s Facebookinlägg om dokumentären, men två gånger försvann hans kommentarer från SVT:s Facebooksida.

Nu ger SVT:s presschef Camilla Hagert sin förklaring på det inträffade i ett mejl till Världen idag.

”SVT har inget emot att programmen diskuteras eller får kritik i kommentarsfälten i sociala medier”, skriver hon.

Världen idag påpekar att Per Ewerts synpunkter varken innehöll hat, förtal eller hets mot folkgrupp och att han därmed höll sig till de riktlinjer som SVT anger för kommentarer på sociala medier.

”Vad som har hänt med Per Ewerts kommentar vet vi uppriktigt inte. Vi saknar historik i kommentarsfälten. Den vanligaste orsaken till att kommentarer modereras bort är för att de innehåller länkar”, skriver Camilla Hagert.

Per Ewert tycker att SVT:s svar är ”beklagligt undanglidande”.

– Jag anade just att länkar var förbjudna, därför skrev jag i stället mina kritiska synpunkter som löpande text, men även den blev fort raderad. SVT:s hantering väcker allvarliga frågor om hur de ser på det öppna samtalet, säger han till Världen idag.

Ewerts kritik mot filmen gäller hur Dahl beskriver sin roll som drivande i vissa frågor. Birgitta Dahl säger exempelvis ”Vi fick igenom förbudet mot barnaga och mot våldtäkt inom äktenskapet”, men Per Ewert påpekade att beslut mot barnaga fattades innan Birgitta Dahl kom in i riksdagen 1969.

Regissören och producenten av dokumentären, Henrik von Sydow, har nu bemött kritiken i ett mejl till Världen idag.

Birgitta Dahls uttalande om förbudet mot barnaga är en generell sammanfattning som blickar tillbaka på den tid då kampen fördes, menar han.

Pronomenet ”vi” i detta uttalande är enligt von Sydow ett uttryck för alla de kvinnor som på 1960-och 70-talet på olika sätt kämpade för att få igenom dessa två förbud, inklusive henne själv.

”Vad Per Ewert uppenbarligen inte tar med i beräkningen är att dessa lagbeslut justerades steg för steg med tiden, därför att de första insatserna inte utreddes ordentligt och var alldeles för svaga. Och där var Birgitta Dahl i allra högsta grad aktiv och stöttade de frågorna för att se till att få fram tillräckligt kraftfulla och hållbara lagbeslut”, skriver han i sitt bemötande.

Lagen uppfattades medge barnaga ändå, eftersom det saknades ett uttryckligt förbud mot att aga barn. Det dröjde ända till 1979 innan barnaga uttryckligen förbjöds genom införandet av en ny förtydligande lag, fortsätter von Sydow.

Per Ewert står dock fast vid att tittarna får en bild av historien som inte är korrekt.

– En dokumentärfilm i ordets bästa bemärkelse borde ha problematiserat den historieskrivning som varje person med en enkel googling kan se är högst bristfällig, säger han.

SVT:s hantering väcker allvarliga frågor om hur de ser på det öppna samtalet

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Oklart vem som bär skulden för regeringskollapsen

Hade Magdalena Andersson (S) kännedom om att Miljöpartiet kunde lämna regeringen om... lördag 27/11 14:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Senaste nytt

    Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

    Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier