De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

SVT:s Aktuellt uppmärksammade på onsdagen att allt fler unga i arabvärlden blir kristna. Bilden är från SVT:s inslag från Tunis. Foto: SVT

SVT uppmärksammar konvertiter i arabvärlden

Allt fler unga i arabiska länder konverterar från islam till kristendomen. Det rapporterade SVT:s Aktuellt på onsdagen. 

Nyheter · Publicerad 14:05, 16 jan 2014

Trots att det på många håll i arabvärlden blivit svårare för kristna efter det uppsving som islam fått till följd av den arabiska våren växer antalet konvertiter som aldrig förr, särskilt bland unga.  Det uppmärksammades i ett inslag i Aktuellt på Sveriges Television på onsdagen.  Reportern Hiba Daniel träffar i inslaget tre kristna unga kvinnor på ett kafé i centrala Tunis, där de öppet ber och sjunger om sin tro – trots att de råkar ut för trakasserier.
– Ibland sjunger vi på gatan och folk kommer och tar bild på oss. De vet inte riktigt vad vi sjunger om, men de blir glada ändå, säger en av kvinnorna. 

 I inslaget konstateras att de kristnas hopp om ökad frihet till följd av den arabiska våren inte har blivit verklighet. ”I dag tvingas konvertiter hålla en låg profil”, konstaterar SVT:s reporter, och skriver att personer som lämnar islam kan förlora sina civila rättigheter, behandlas som icke-medborgare och mista sin arvsrätt. Traditionella kyrkor nekar också ofta att ta emot konvertiter, då de är rädda för att få problem med myndigheterna.

Men trots svårigheterna blir det alltfler konvertiter.
– Vår styrka är från himlen och inte från jorden, så vi är varken rädda för islamister eller salafister, säger en kvinna, och en annan tillägger:
– J mer de förtrycker oss, desto fler blir vi.

 I inslaget hänvisas också till uppgifter från kristna människorättsorganisationen Open Doors, som uppskattar att det finns hundratusentals kristna med muslimsk bakgrund i Mellanöstern och Nordafrika. 

Det är modigt av KD att bryta dödläget

Ledare KD har, mycket förvånande, stått i centrum för den politiska diskussionen ända sedan regeringsbildningen i januari – trots att den innebar att KD...

Slut med gamla lampor?

Elsäkerhet. Här är EU-standarden som gått de flesta förbi: Om ett halvår ska alla uttag och stickproppar till taklampor se likadana ut i hela Europa. – Det kan...