Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

SVT-trio bjuder in till singelträff i kyrkan

Tre kända ansikten från SVT-programmet Tro hopp & kärlek bjuder nu in till stort kristet singelevent den 6 maj. Bland inslagen finns ”speed-dating”, middag, bön och lovsång.

Nyheter · Publicerad 18:14, 24 apr 2017

Samlingen hålls i Lugnetkyrkan i Falun. Den inleds klockan 17 med en föreläsning riktad till kristna singlar.

– En pastor som brinner för detta med relationer kommer att, från ett bibliskt perspektiv, tala över ämnen som ”Vem är den rätta?”, ”Kan vem som helst vara den rätta? och ”Hur dejtar man som kristen?”, berättar en av initiativtagarna, Cilla Eriksson.

– Därefter blir det lite ”speed-dejting”, fortsätter hon och förklarar det märkliga begreppet.

Det handlar om att deltagarna möts i stora cirklar. Där får man i 30 sekunder tala kort med var och en av de andra deltagarna i cirkeln. Allt med syfte att lite snabbt få lära känna så många som möjligt.

Efter middagen tar den inbjudande tv-kvartetten över scenen för en stund.

– Vi kommer att dela med oss av erfarenheter från Tro hopp & kärlek, säger Cilla Eriksson och förklarar att kvällen riktar sig till alla singlar, men med betoning på 25 +.

– Alla kristna singlar som vill träffa någon är välkomna.

Cilla Eriksson vet hur svårt detta kan vara. När hon blev kristen för fyra år sedan insåg hon snart att detta skulle kunna försvåra möjligheten att träffa en kille. Hon ville ju dela sitt liv med en kristen man.

– Men då minskar antalet potentiella partners med 97 procent, menar Cilla och syftar på att antalet aktiva kristna män är förhållandevis få.

– Det finns heller inga riktiga mötesplatser.

Cilla är själv i 30-årsåldern och hon menar att detta är den absolut svåraste åldern att träffa någon. Detta var också bakgrunden till att Cilla 2016 ställde upp i SVT-programmet ”Tro hopp & kärlek. Hon matchades där mot Filip och en relation tog sin början. Men den klingade av lika snabbt.

Cilla lärde under inspelningen också känna sina rivaler Stina och Lidia, även de kristna singlar med längtan att träffa rätt. Tjejerna fortsatte att hålla kontakten efter programmet och i november förra året kläcktes idén om att ordna ett singelevent.

– Jag sa till Lidia och Stina att vi borde göra något åt detta. Tänk om vi skulle skapa en plattform för kristna singlar, det som inte finns i dag.

Sagt och gjort, tre tjejer beslöt att gå till verket och under planeringen av eventet 6 maj hände det oväntade. Cilla berättar om händelsen med varm röst.

– Jag har faktiskt träffat en kille. Det känns förstås superkul, säger Cilla och berättar att de möttes via en kristen internet-dejting-sida.

– Han heter Magnus och är från Örebro, vi har varit tillsammans i ett par månader och det känns superbra, han är super-, superkillen!

Trots att Cilla inte längre är singel har hon inga planer på att kliva av singel-eventet i maj.

– Jag känner för kristna singlar, jag vet hur svårt det kan vara.

Eventet i Falun är inte bara för masar och kullor. Det betonar Cilla Eriksson.

– Vi hoppas att många kommer från platser som Stockholm och Jönköping. Det finns ett Scandic precis bredvid Lugnetkyrkan där man kan övernatta. Och om man inte får till hotell-lösning så kan vi säkert fixa så att man kan bo hemma hos någon i församlingen

Under kvällen kommer tv-kvar­tetten att dela med sig av erfarenheter från tv-pro­gram­met och av att vara singel. Även övriga deltagare i Tro hopp & kärlek under två säsonger samt programledaren Mark Levengood är inbjudna till kvällen i Falun.

– Det blir lite av en återträff för oss och en möjlighet för dem som följt programmet att få träffa oss, säger Cilla.

Men kvällen är inte minst till för alla singlar som möter upp från när och fjärran. Det betonar Cilla. Och i centrum av allt, understryker hon, står Jesus.

– Vi tänker avsluta hela kvällen med bön och lovsång. Det är tron på Jesus som är orsaken till att vi är där. Det är detta som förenar oss.

Möjligheten till anmälan står nu öppen för alla som vill delta i kvällen.

Vilket EU-land ska bli först med att flytta sin ambassad?

Israelkommentar Hemkommen efter ännu en intressant resa till Jerusalem känner jag mig inspirerad att kommentera ambassadflyttningarna i Israel. I skrivande stund har...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.