Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

SVT-reporter och Palestina-vän bytte fot i Israelfrågan

Under många år var journalisten och författaren Bengt G Nilsson sympatiskt inställd till palestiniernas kamp för en egen stat, sida vid sida med Israel. I dag har han bytt fot, och ser bland annat hur arabvärlden utnyttjar de palestinska flyktingarna som brickor i ett politiskt spel.

Nyheter · Publicerad 08:45, 16 jan 2018

Bengt G Nilsson förklarar bakgrunden till sin ändrade position i en längre text i Smedjan, tankesmedjan Timbros webbtidning.

"I 46 år har jag följt utvecklingen i Mellanöstern, under 36 av dessa år som journalist och författare. Som reporter anställd på bland annat SVT var det länge mitt jobb att rapportera om den politiska processen och den palestinska civilbefolkningens förfärliga levnadsvillkor i miserabla flyktingläger, eller i kamp med israeliska bosättare på ockuperad mark. Det var lätt att sympatisera med palestiniernas nationalistiska aspirationer, deras dröm om en egen stat", skriver han inledningsvis.

"I dag har jag tänkt om. Jag tror inte längre att det är möjligt för palestinierna att under överskådlig tid bygga en fungerande, demokratisk nationalstat. Jag anser att det i stället är Israels krav på säkra och erkända gränser som har högsta prioritet".

Bengt G Nilsson beskriver hur de svenska socialdemorkaternas relation till Israel svängde efter sexdagarskriget 1967, och hur närheten till PLO förstärkes av personliga vänskapsband mellan Yassir Arafat och ledande socialdemokrater som Olof Palme och Sten Andersson.

Att Socialdemokraternas solidaritet med palestinerna inte har sviktat, trots att hoppet om en demokratisering under president Mahmoud Abbas kommit på skam, beror enligt Bengt G Nilsson på det han beskriver som Israels ockupationspolitik.

Dessutom, menar han, går den känslostyrda rapporteringen från konflikten hand i hand med PLO:s och de omgivande arabländernas behandling av de palestinska flyktingarna – de utnyttjas av sina arabiska bröder som brickor i ett politiskt spel, och förvägras möjlighet till integration i sina värdländer.

"Frihet och välstånd för palestinierna i de länder dit de flydde har i alla tider stått i motsatsställning till den nationalistiska kampen. [...] Därför har palestinierna hållits kvar i ofrihet och fattigdom", skriver Bengt G Nilsson, och tillägger att Israel velat neka palestinier i östra Jerusalem medborgarskap.

Det som "slutgiltigt" fick Bengt G Nilsson att ändra inställning i "konflikten Israel – Palestina" var den arabiska våren 2011, skriver han, och insikten om att revolten aldrig skulle spilla över till det demokratiska Israel.

"Det finns inga skäl att uppmuntra en palestinsk statsbildning som med nuvarande ledarskap saknar alla förutsättningar att bli en acceptabel rättsstat. Världen behöver inte ytterligare en dysfunktionell despoti i Mellanöstern."

Även den allt tydligare uppblossande antisemitismen ser Bengt G Nilsson som ett skäl till att backa upp Israel. Han jämför med hur John Ausonius, "Lasermannen", utförde sina dåd i en tid då hat mot invandrare göddes av det invandringskritiska partiet Ny Demokrati.

"De huvudsakligen arabiska demonstranterna är påverkade av tidsandan på samma sätt som John Ausonius var det. Det är okej att hata judar, till och med den svenska regeringen tycker ju att de är skyldiga till vårt lidande!", skriver han, och avslutar:

"Allt detta sammantaget gör att det bara finns en rimlig ståndpunkt för mig. Israel, den enda demokratin i Mellanöstern, med alla sina fel och brister, måste försvaras och stödjas. För sin skull och för vår skull. Faktiskt även för palestiniernas skull."

Israel, den enda demokratin i Mellanöstern, med alla sina fel och brister, måste försvaras och stödjas.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...