Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

”Vi vill ge tillbaka. Men det kan vi tydligen inte, för att det händer utanför Sverige”, säger en anonym kille i Rosengård till Uppdrag gransknings reporter i kvällens program. Foto: SVT

SVT granskar judehatet

Judar i Malmö får stå till svars för konflikten mellan Israel och Palestina. Många vittnar om hot och glåpord. Men ingen av anmälningarna om antisemitiska hatbrott i Malmö har under de två senaste åren lett till åtal. Det framgår i kvällens avsnitt av Uppdrag granskning.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 jan 2015

I avsnittet, som fått namnet ”Judehatet i Malmö”, tittar SVT närmare på situationen för Malmös judar. I staden och dess omnejd bor en tiondel av Sveriges cirka 15 000 judar. Ändå anmäls fler brott med antisemitiska förtecken i Malmö än någon annanstans i landet.

Den judiska begravningsplatsen vid stadens synagoga har vandaliserats flera gånger. Flera judiska lärare berättar i programmet om elever som trakasserat dem. En lärare berättar om ett par elever som öppet sagt till honom: ”Vi ska döda alla judar. Dig också, så småningom.” En annan lärare berättar om elever som skrikit ”barnamördare” efter henne, och sagt att hon ska till Auschwitz.
 
Förr om åren associerades antisemitism främst med nynazistiska miljöer. I dag är bilden annorlunda. Den största delen av dagens antisemitism är kopplad till konflikten mellan Israel och Palestina, uppger Brottsförebyggande rådet, enligt Uppdrag granskning.

I programmet framgår det också att antisemitismen i Malmö blir tydligare varje gång konflikten i Mellanöstern blossar upp. Kritik mot Israel blandas ofta samman med judehat, både på gatan och i sociala medier.

När SVT kontaktar Palestinska föreningen i Malmö för att höra hur man ser på problemet med Israelkritik som slår över i antisemitism, säger en representant för föreningen att man inte vill medverka eftersom ”ni vill att folk ska bli upptagna med sådana problem i stället för viktigare problem.”

– I stället för att prata om vad som händer i Jerusalem med massmord och rivning av hus, så diskuterar man den här frågan, säger representanten, som tycker att det är mer aktuellt att prata om islamofobi än antisemitism.
 
Uppdrag gransknings reporter konstaterar att det är en känslig fråga att många av gärningsmännen bakom trakasserierna mot judar i Malmö har rötter i Mellanöstern.

I en del av programmet sätter programmets reportrar på sig tydligt judiska symboler och en dold kamera innan de ger sig ut i Rosengård – ett område som judar vittnar om trakasserier i.

Reportrarna möter ungdomar som undrar vad de gör där. De förklädda reportrarna blir också ställda till svars för kriget i Mellanöstern.

När teamet återvänder till Rosengård med öppen kamera, förklarar en av ungdomarna att han fått ett samtal om att komma och kasta ägg på judarna, när journalisterna besökte området förklädda.

– För allt som sker i Palestina, alla mord och det. Vi vill ge tillbaka. Men det kan vi tydligen inte, för att det händer utanför Sverige, säger den anonyma killen som tillägger:
– När vi tänker ”en jude” tänker vi direkt: Israel. Allt som sker där, all tortyr och sådant.
 
Under 2013 och 2014 fick polisen in 137 anmälningar om antisemitiska hatbrott i Skåne, enligt Uppdrag granskning. Ingen av anmälningarna har lett till att åtal väckts.

Polisens hatbrottssamordnare Thomas Bull säger i början av programmet att han inte tror att Malmö är värre än andra platser i Sverige, när det gäller hatbrott.

Men i slutet av programmet säger Thomas Bull till Uppdrag gransknings reporter:
– Min egen slutsats, och det du presenterar här, är att det kanske är svårare för judarna att visa sina attribut. Kanske svårare än jag till och med trott.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt

Ledare Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten. Som efter Uppdrag gransknings program... tisdag 17/5 00:10

Sömnbrist kan påverka hur man uppfattar andra

Ett argt ansiktsuttryck kan tolkas som mindre trovärdigt, och ett neutralt kan uppfattas som mindre... tisdag 17/5 04:30

Stakset möter unga i Clara kyrka

Ungdomsmöte. UMU bjuder in till ekumeniskt ungdomsmöte i S:ta Clara kyrka i Stockholm onsdagen den 18 maj.... måndag 16/5 20:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Stegrande rysk ilska över svensk-finskt Natobesked

Nato. Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato är ett ”allvarligt misstag”, säger Rysslands vice... måndag 16/5 15:50

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier