Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Sverigebönen ser inget problem med att be för nationen

Genom nationaldagsbönen riskerar kyrkan och tron att kopplas alltför starkt till tanken om nationen, menar kritiker. Ingemar Helmner, som är med i styrgruppen för Sverigebönen, ser ingen motsättning mellan att be för Sverige och att be för Guds gränslösa rike. - Sverige behöver en kyrka som ber varenda dag, och nationaldagen är ett tillfälle att visa ömhet och omsorg om sin nation. Vi i Sverige har haft en rädsla för att visa kärlek för vårt land. Det är något som vi skulle behöva bearbeta på ett positivt sätt, säger han.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 jun 2011

Tobias Elof Herrström, präst inom Evangeliska fosterlandsstiftelsen i Göteborg är kritisk till initiativet att göra nationaldagen den 6 juni till en dag då kristna ska be specifikt för Sverige som nation, och för landets kristnande.
- Det låter som om man tror att man kan forma Sverige till ett kristet land, men nationalstater kan aldrig vara kristna, det kan bara människor vara. Och i Guds rike delas vi inte upp av nationella gränser, här är tron och dopet det som avgör, säger han.
- Med historien i ryggen borde alla försök att starkt koppla vår kristna identitet med vår nationella identitet vara djupt problematisk.

Evangelisten Ingemar Helmner tycker att oron är överdriven, men påminner om att det är de enskilda församlingarnas och kyrkornas roll att skapa goda sammanhang för bönen.
- Det är ett ansvar att leda den här typen av bönegudstjänster så att de inte kidnappas av felaktiga intressen. Men med det breda allkristna upplägg vi har ser jag inte på något vis den faran.

Nationaldagsbönen stöds av Sverige kristna råd (SKR), vars biträdande generalsekreterare Marianne Andréas välkomnar kritiska reflektioner.
- Det finns en poäng i att man inte ska koppla ihop kristen tro och nationalitet, eftersom den kristna tron är universell i allra högsta grad. Guds rike är globalt. Sedan kan vi uttrycka tacksamhet över att vi bor i ett land med fred, som vi är rädda om och som vi vill väl, säger hon.

Liksom Tobias Elof Herrström vill den kristna bloggaren Micael Grenholm skilja mellan att be för människorna i ett land, och att be för landet självt.
- Vi ska be för människorna i Sverige och för att alla människor i Sverige ska öppna sig för Gud. Men jag finner inget bibliskt stöd för att be för Sverige som nation, säger han.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier