Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Sverigebönen manar till förbön för gränspolisen

Nyligen slog gränspoliser larm till Justitiedepartementet om att man inte klarar sitt uppdrag med förlängda gränskontroller. Det saknas bland annat resurser för att kontrollera potentiella terrorister. Nu lyfter Sverigebönen upp situationen som ett böneämne.

Nyheter · Publicerad 08:00, 2 feb 2019

– Det är viktigt att vi som kristna ber för landets gränser och vårt försvar. Inte utifrån rädsla, men utifrån vårt uppdrag i Bibeln att be för överheten och vårt land, säger Anne Nielsen i Sverigebönens ledningsgrupp till Världen idag.

Regeringen har förlängt de inre gränskontrollerna med hänvisning till en förhöjd hotbild mot Sverige. Men i förra veckan slog gränspolisen i region Stockholm larm till justitiedepartementet.

I ett mejl till departementet skriver huvudskyddsombudet Ulf Rydström att det helt saknas resurser för att verkställa regeringens uppdrag. Det saknas personal, lokaler, datorer och passläsare som kan skanna handlingar för att se om de är äkta och även ge mer information om personen.

– Det är ett totalt haveri, en riktig buklandning av en sådan viktig verksamhet som gränskontroll i Sverige, säger Ulf Rydström till Ekot. 

Svart arbetskraft, internationella stöldligor och potentiella terrorister passerar gränsen utan att polisen har möjlighet att göra en ordentlig kontroll. De förhör som skulle behöva hållas hinner man inte med.

Detta har fått det allkristna nätverket Sverigebönen att gå ut med en särskild uppmaning till förbön.

”Låt oss tillsammans inta vår plats som väktare på muren runt Sveriges gränser och be om Herrens lösningar på gränsproblemen”, skriver Sverigebönen bland annat i uppropet.

– Be att gränspolisen blir lyssnad på, att de får mer personal och de resurser de behöver för att utföra sitt arbete. Det behövs uthållig bön för viktiga samhällsfrågor, eftersom det kan ta tid innan bönesvaren kommer, säger Anne Nielsen och fortsätter:

– Vårt upprop är inget inlägg i den politiska debatten. Vi ska inte ta ställning politiskt, utan be för alla våra makthavare. Det här är en säkerhetsfråga som gäller hela landet.

Sverige har tidigare fått kritik av Schengeninspektörer, som uppger att Sverige har en av Europas sämsta gränskontroller. Det skrev Kvällsposten om i höstas efter att tidningen tagit del av en hemligstämplad rapport.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...