Nyheter

Sverige sekulärt – men inte svensken

Vid Världen idags seminarium på torsdagen diskuterades sekulariseringsbegreppet. Panelen bestod av Tommy Dahlman (krönikör och förkunnare), Stefan Gustavsson (generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen), Christer Sturmark (ordförande för Humanisterna) och Ulf Perbo (statssekreterare på civildepartementet). Samtalsledare var Världen idags chefredaktör Lukas Berggren.

VISBY Hur sekulariserat är Sverige egentligen? Den frågan försökte Lukas Berggren få svar på med hjälp av en debattpanel på Elidascenen på torsdagen. Det som kom fram var konsensus om att det råder viss begreppsförvirring om vad som menas med ett sekulärt samhälle. Däremot blev de siffror som visar på den enskilde svenskens förhållande till tro relativt oemotsagda i debatten.

Världen idags seminarium "Hur sekulariserat är Sverige?" gick av stapeln på Elidascenen i Almedalen på torsdagen var mycket välbesökt. Ett sextiotal personer följde debatten ombord på segelfartyget, och som sig bör i ett panelsamtal, var det en del skilda åsikter som presenterades.
Ulf Perbo, statssekreterare på civildepartementet, den gren av regeringen som hanterar samfundsfrågor, menade att om man bortser från undersökningar som talar om hur sekulariserat Sverige är, utan tittar på vad svensken gör med sina pengar så målar det upp en mystisk bild av Medelsvensson
– Om man vill vara med i Svenska kyrkan, då måste man betala flera tusen kronor om året. När sex miljoner gör det, då visar de att detta är något som är väldigt viktigt, sade Perbo.
– Lägger man sedan till muslimska samfund och frikyrkor, betalar nästan sju miljoner svenskar  flera tusen för att vara med i en religiös organisation. Eftersom han samtidigt i undersökningar anser sig vara sekulariserad, ruvar det något i svenskens själ som inte går att komma åt.
Perbo tror inte att det bara är av kulturella skäl som så pass många fortfarande står med i kyrkan.
– Om det vore så att medlemsavgiften vore 50 kronor i Svenska kyrkan, men om man ska betala flera tusen kronor om året hela livet. Om samma krav skulle finnas i en förening, att det kostar 3 000 kronor att vara med, skulle föreningslivet dö ut över en natt.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS