Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

UD:s kabinettsekreterare Annika Söder. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige nekades möte med Israel – igen

Nej, relationen mellan Israel och Sverige tycks inte ha tinat upp nämnvärt. Utrikesdepartementets kabinettssekreterare Annika Söder nekades i veckan ett möte med den israeliska sidan, rapporterar Ekot.

Nyheter · Publicerad 08:57, 17 mar 2016

Det var när Annika Söder besökte den palestinska ledningen på Västbanken som hon också sökte att få till ett möte med sina kollegor i Israel. Detta fick dock ett nej. Officiellt handlade det om ”kalenderproblem”.

– När du avböjer med kalenderskäl så får vi ju respektera det. I stället så besökte jag bara Palestina, och jag hoppas att vi kan komma till Israel också snart, säger Annika Söder till Ekot.

Söders resa är det första svenska besöket på hög politisk nivå hos den palestinska ledningen sedan Sverige erkände den palestinska staten. Utrikesminister Margot Wallström (S) är portad från officiella besök i Israel efter att ha gjort flera uttalanden som enligt vissa israeliska företrädare gränsat till antisemitism.

– Relationen till Israel är ju väldigt viktig. Vi visste ju när vi erkände Palestina att det inte skulle uppskattas av Israel, säger Annika Söder, som samtidigt beskyller Israel för ”lögner” och ”förtal”.

Israel släpper heller inte in svenska diplomater i Gaza.

– Vi arbetar nu tillsammans med andra biståndsgivare för att hålla koll på vårt bistånd, och vi vill ju att vårt bistånd till Gaza ska kunna fungera. På lång sikt är det här naturligtvis inte hållbart, på kort sikt arbetar vi genom andra kanaler för att kunna hålla koll på det vi gör i Gaza, säger hon till Ekot.

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...