Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Lars Adaktusson besöker ett flyktingläger i Erbil med tillsammans prästen fader Daniel. På bilden står han tillsimmans med pojkar från Karakosh, en kristen by som tömdes då IS drog fram i höstas. Foto: Martin Källstrand

”Sverige måste vara med och stoppa IS”

Kurderna måste få mer militära muskler om Islamiska staten ska kunna besegras i Irak. Den bedömningen gör Lars Adaktusson (KD), ledamot i Europaparlamentet, efter ett besök i Irak.

Nyheter · Publicerad 00:00, 23 jan 2015

– Om vi som nation kunde ställa upp med militär hjälp och Gripenplan för att störta diktaturen i Libyen, så borde vi kunna göra det också för att stoppa Islamiska statens framfart, säger han till Världen idag.

– Att säga att vi inte ska vara med här vore ett svek mot våra värderingar.

Lars Adaktusson besökte Erbil, huvudstad i det kurdiska självstyret KRG i norra Irak, förra helgen. Där träffade han framför allt företrädare för den kurdiska regeringen samt den katolske ärkebiskopen Bashar Warda.

– Det var två punkter som gick igenom i alla våra samtal, oavsett om jag samtalade med kyrkoledare eller politiker: man ber om humanitär hjälp och man ber om militärt stöd.

När utrikesminister Margot Wall­ström (S) nyligen sa att Sverige kan komma att stödja kurderna med militära rådgivare, sa hon också att Sverige anser sig redan ingå i koalitionen mot IS. Vad detta hittills inneburit konkret framgick dock inte. Lars Adaktusson vill se en betydligt större militär insats från Sverige, och skriver på sin blogg efter besöket att den USA-ledda koalitionen både borde överväga att sätta in marktrupper och att öka flygangreppen. "Stora behov finns också vad gäller anti-tankvapen, bepansrade trupptransportfordon och minröjningsutrustning", skriver han.

I Erbil fick Lars Adaktusson och hans medresenärer – två medarbetare samt riksdagsledamot Robert Halef (KD) – information från utrikesdepartementet i KRG om det svåra militära läget.

– Vissa delar av norra Irak har de kurdiska trupperna tagit tillbaka, och till exempel har man lyckats slå tillbaka IS i de områden nära Erbil som under hösten var direkt hotade, säger han.

– Men fortfarande är det omkring åtta miljoner människor som bor i IS-kontrollerade områden, och geografiskt är det en väldigt stor yta som kontrolleras.
Bland annat gäller detta Ninevehslätten – ett område som Lars Adaktusson inte tror går att återta om man inte först driver ut Islamiska staten ur landets näst största stad, Mosul.

– De flesta gör i dag bedömningen att detta är ett enormt farligt och stort uppdrag, och kurderna säger att de och det som är kvar av den irakiska armén inte klarar det själva. De behöver vapen och flygunderstöd utifrån.

I norra Irak är avstånden till stridsfronterna korta och oron är stor både bland flyktingar och KRG:s fasta befolkning. Lars Adaktusson säger att han ändå är imponerad över hur man organiserat flyktingmottagandet och vardagslivet.

– Erbil är en stad på ungefär 1,5 miljoner invånare som sedan i somras tagit emot 500 000 flyktingar. Jag tycker nog att man hanterar situationen väl, även om det naturligtvis finns stora behov. Han delar inte åsikten att den internationella hjälpen inte når fram, och talar om de stora insatser som sker bland annat av den katolska kyrkan.

– Min bild är att hjälpen är väl koordinerad. Jag har sett en hel del flyktingmottaganden genom åren, både i Afrika och Mellanöstern, och standarden i norra Irak är väsentligt bättre än på många andra håll. Det innebär inte att människor inte lever under stora umbäranden och har det väldigt tufft.

På Facebook har Lars Adaktusson fått kritik för han under sitt besök inriktade sig mer på kurderna än på den hotade kristna ursprungsbefolkningen. Själv menar Lars Adaktusson att det inte går att blunda för att kurderna är de som har störst chanser att besegra IS.

– Det finns en historisk konflikt mellan assyrier och kurder, och det har begåtts oförrätter genom historien som gör att man från den assyriska sidan känner bristande tilltro och respekt för kurderna. Man misstror mycket av insatserna och menar att kurderna är ute efter att utöka sitt eget inflytande, säger han.

– Det jag känner är att den här diskussionen kommer vid fel tidpunkt. Vad det handlar om nu är att rädda människoliv och stoppa den totala ondska som IS står för. Sedan kan man ta den här debatten.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...