Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Herman Melzer, journalist på Sveriges Radio. Foto: Eva Dalin

Sverige ifrågasätter mest

I många andra länder är hans åsikter vanliga och därför är han heller inte lika kontroversiell. Så förklarar journalisten Herman Melzer den hårda svenska kritiken mot Tonio Borg, kanske blivande EU-kommissionär.

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 nov 2012

Herman Melzer är sedan många år journalist på Sveriges Radio, SR. Under en period var han korrespondent i Bryssel, men han har huvudsakligen arbetat som EU-reporter. I ett inslag i Ekot i tisdags, timmarna innan ledamöterna i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet skulle ta pulsen på maltesen Tonio Borg för att se om han är av rätta virket för att bli EU-kommissionär, konstaterade Melzer att kritiken mot Borg i stort sett uteslutande kom från Sverige.
– Under utfrågningen visade det sig att det också var andra länder som ifrågasatte honom, men inte alls med samma hetta som i Sverige, säger han till Världen idag.

I det avseendet menar han att Cecilia Wikström (FP) har varit – som han uttrycker det – helt outstanding. I själva utfrågningen fick hon dock förhålla sig passiv eftersom hon inte sitter med i utskottet. Det gör däremot Åsa Westlund (S). 
– Hennes inlägg var bland de allra sista, och så otroligt svavelosande att det var på gränsen till oförskämt, säger Herman Melzer om Westlund, som sa så här: "Ni svarar ju väldigt smart, herr Borg. Med den inställningen kunde vi ju lika gärna välja en marionett till kommissionär."

Cecilia Wikström är dock utan tvekan den som har lyckats skapa de stora inter­nationella rubrikerna, men frågan om hennes argumentation är vad man kan förvänta sig i sådana sammanhang, besvarar Herman Melzer så här:
– Hon är den typen som använder starka ord. Och hon lyckades ju få sin vilja igenom. – Fast – om det var på grund av henne som liberalerna kommer att rösta emot Borg, vet man ju inte.

En förklaring till varför det är just i Sverige som debatten om Borgs syn på abort, äktenskap och hbt-frågor med råge har passerat kokpunkten – enligt många säkert också gränsen för all anständighet – menar Herman Melzer är att Borgs värderingar ofta är de gängse i flera europeiska länder och därför heller inte väcker uppseende. Han pekar på en annan skillnad:
– Borg försökte ju rättfärdiga sig själv genom att säga att han själv är mot abort, men att en kvinna från Malta – där abort är förbjudet – åker till England för att avsluta graviditeten inte begår något juridiskt fel. Den svenske politiker som sa något sådant, vore ju rätt rökt.

Rocco Buttiglione, av Italien nominerad till EU-kommissionär 2004 och också troende katolik, stupade, under stor uppståndelse, på frågor liknande dem som nu hotar att fälla Borg. Som korrespondent i Bryssel, kunde Herman Melzer den gången följa med på första parkett. – Men det kändes skarpare nu, säger han. En förklaring kan kanske vara att Sverige då ännu inte var medlem i EU.

Läs också: 

Socialisterna tvekar om Borgs lämplighet

”Wikström borde be Borg om ursäkt”

 

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...