Ropa till mig, så ska jag svara dig och låta dig höra om stora och ofattbara ting som du inte känner till.
Jeremia 33:3

Världen idag

Sverige i topp på givarlistan till FN:s palestinska flyktingorgan

Sverige tillhörde de allra största givarna till FN:s palestinska flyktingorgan, UNRWA, under 2017. Bara USA, Tyskland och Storbritannien gav större belopp.

Nyheter · Publicerad 11:00, 9 mar 2018

Förra året bidrog Sverige med närmare 62 miljoner dollar till UNRWA, ett biståndsorgan som kritiserats för att bibehålla status quo för flyktingar och för att indirekt ha bidragit till uppviglande skolmaterial i palestinska skolor. Det svenska biståndsbeloppet kan jämföras med USA, ett land med 323 miljoner invånare som gav 364 miljoner dollar. En annan stor givare till UNRWA är Tyskland. Landet som har drygt 82 miljoner invånare gav 76,4 miljoner dollar. Därefter följer Storbritannien, ett land med 65,6 miljoner invånare som under 2017 anslog 67 miljoner dollar i bistånd UNRWA. Allt enligt FN-organets egna siffror.

Och Sverige har inga planer på att minska sina stora anslag till UNRWA.

"Sverige kommer att upprätthålla en motsvarande bidragsnivå under 2018," uppger UD:s presstjänst för Världen idag.

Just nu behöver FN-organet för de palestinska flyktingarna mer pengar sedan USA aviserat att man dramatiskt skär ner sina anslag till organisationen. Inför 2018 sänker USA sina anslag till 60 miljoner dollar.

Fler länder behöver stå för en större del av biståndet, menade amerikanska regeringstjänstemän, som efterlyste en "grundlig utredning av UNRWA, både av hur organisationen fungerar och hur den finansieras", enligt TT.

USA har sedan 1949 varit den största bidragsgivaren till UNRWA, som ansvarar för infrastruktur, hälsovård, utbildning och arbete åt cirka 5,3 miljoner palestinska flyktingar, i flera generationer, i Mellanöstern.

De senaste åren har det amerikanska bidraget uppgått till omkring en fjärdedel av organisationens budget.

Sedan den amerikanska nedskärningen blev känd har Kuwait ökat sina bidrag med 900 000 dollar och ett 15-tal länder, däribland Sverige och Japan, har tidigarelagt sina utbetalningar för året.

För att få in ytterligare medel arrangeras i nästa vecka en givarkonferens i Rom. Det sker, enligt The New Arab, på initiativ av Sverige, Jordanien och Egypten.

Både FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och Federica Mogherini, EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, kommer vara med vid konferensen.

– Vad vi behöver är att UNRWA kan upprätthålla sin verksamhet. Det är inte bara viktigt av humanitära skäl, utan också för stabiliteten i regionen i stort, säger den svenske ambassadören Carl Skau, som är biträdande representant i FN:s säkerhetstråd.

Bönefrukost i Bryssel ger inspiration för Sverige

Ledare 480 politiker och andra kristna ledare – därav även ett antal från Sverige – var i onsdags morse... fredag 9/12 00:10

Tågkaos och samhällets skörhet

Ledare Tågresandet från Uppsala och söderut i landet slogs helt ut under onsdagskvällen, detta till följd... fredag 9/12 00:00