HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Sverige i fortsatt fokus i USA

Det började med att USA:s president Donald Trump nämnde Sverige i ett tal. Sedan dess har vårt land varit i strålkastarljuset på andra sidan Atlanten. Frågan det gäller är huruvida Sveriges invandringspolitik är orsak till samhällsproblem eller inte. Medan vanligt folk diskuterar ämnet i sociala medier har nu svenska politiker börjat publicera debattartiklar i amerikanska tidningar.

Nyheter · Publicerad 14:38, 27 feb 2017

”Ni ser vad som hände förra natten i Sverige. Sverige? Vem kunde tro det? Sverige. De tog in stora antal och har problem som de aldrig väntat sig.”

De flesta svenskar har antagligen hört orden som uttalades av Donald Trump under ett tal i Florida förra lördagen. Talet orsakade genast både glåpord och skojfriska kommentarer, eftersom många tyckte att det lät som om Donald Trump talade om ett terrorattentat, vilket inte skett.

Det Donald Trump i själva verket syftade på var ett tv-inslag som hade sänts föregående kväll på kanalen Fox News, och som gav bilden av att Sverige har fått stora problem på grund av sin generösa invandringspolitik.

”Sverige ser sig som en humanitär supermakt. De känner att det är deras moraliska skyldighet att öppna upp sina gränser för varje flykting som vill komma till dem”, sa dokumentärfilmaren Ami Horowitz som intervjuades av programledaren Tucker Carlson.

Ami Horowitz hade varit i Sverige och spelat in en dokumentär om ökad brottslighet som, enligt honom, är kopplad till migrationen. I dokumentären intervjuade han bland annat två svenska poliser som pratar om ”no-go-zoner”, en dramatisk ökning av vissa brott och att det rått en tystnadskultur på grund av rädsla för att bli kallad rasist.

En del av dokumentären visades i inslaget, och efter det har en av poliserna – Anders Göranzon – gått ut och sagt att Ami Horowitz har klippt ihop svaren så att det låter som om de svarar på frågor om brottslighet kopplad till migration när de i själva verket talar om kriminalitet i utsatta områden.

Den som tittar på hela dokumentären får höra mer av vad poliserna säger, även om det är svårt att veta exakt vilka frågor de svarar på. Bland annat säger poliserna i vilket fall att det har utvecklats parallellsamhällen och att de i dag kan se alla tänkbara vapen: Kalasjnikovs, handgranater och handpistoler.

”Kan du hitta det i Afghanistan kan du hitta det här”, säger Anders Göranzon.

”Jag tror att vi blev tagna på sängen. Vi hade inte förväntat oss att det skulle bli en sådan här stor ökning”, säger den andre polisen, Jacob Ekström, i ett samtal som antagligen handlar om brottsligheten.

Ami Horowitz säger i inslaget i Fox News att svenskarna ursäktar brotten på olika sätt, genom att till exempel säga att det är män och inte flyktingar som ligger bakom dem, och att svenska myndigheter försöker dölja brott kopplade till invandring, bland annat de sexualbrott som begåtts på svenska musikfestivaler.

”Det är groteskt” säger den märkbart chockade programledaren Tucker Carlson.

Lika chockad ser han ut när Ami Horowitz berättar om det, i hans ögon, generösa programmet för flyktingar – att de får bostäder, utbildning och ekonomiskt stöd – och att endast 500 av 160 000 asylsökande hade fått jobb.

Ami Horowitz fortsätter med att säga att man i Sverige inte kan tala om problem kopplade till invandring utan att bli kallad rasist eller islamofob.

Programledaren avslutar med att fråga vad Horowitz tror att de långsiktiga konsekvenserna kommer bli av Sveriges migrationspolitik, och ifall en god integrering ser ut att vara på väg.

”Nej, inte alls. Titta på Frankrike, Belgien. Sverige är relativt nytt. Sverige har haft sin första terrorattack för inte så länge sedan, så de får nu en försmak av vad vi redan ser i Europa.”

Kritiken mot inslaget lät inte vänta på sig. Medier som SVT och Aftonbladet publicerade artiklar om vad som inte stämde i inslaget. Bland annat tog de upp att siffran 160 000, som sades vara antalet asylsökande i Sverige år 2016, i själva verket gällde 2015 och att polisen förvisso omnämner vissa ”särskilt utsatta områden”, men att dessa inte är några no-go-zoner. En annan sak som de tog upp var att det terrorattentat som Horowitz antagligen refererar till inte skedde nyligen, utan år 2010.

Fox News var snabba att svara på kritiken med att rapportera om Örebropolisen Peter Springare, som den senaste tiden har skrivit uppmärksammade Facebookinlägg om att vissa invandrargrupper är överrepresenterade i de brott som han utreder.

”Trump må ha varit otydlig, men Sverige upplever en migrantbrottsvåg” skrev nyhetskanalen. 

Och i måndags fick Fox News ny luft under vingarna då ungdomar i Stockholmsförorten Rinkeby orsakade ett våldsamt upplopp, som Världen idag skrev om i onsdags.

Nu har den inrikespolitiska diskussionen även hamnat på amerikanska tidningars debattsidor.

”Trump har rätt: Sveriges omfamnande av flyktingar fungerar inte”, skrev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tillsammans med gruppledaren Mattias Karlsson i en debattartikel i Wall Street Journal i onsdags. Att Sverige har tagit emot 275 000 asylsökande, många utan pass, har lett till uppror och brott, menade de.

Regeringen anser att debattartikeln skadar Sverige. I en TT-artikel framgår det att regeringen därför tänker skriva en egen debattartikel och medverka i så många utländska medier som möjligt för att ge en annan bild av situationen.

Regeringen bemöter också påståenden om Sverige på utrikesdepartementets engelskspråkiga hemsida där man redogör ”fakta om migration och brott i Sverige”.

Många andra röster har i veckan hörts om att både Donald Trump, Fox News och SD spär på en bild av Sverige som farligt. Sociala medier har varit fulla av inlägg som visar att USA är farligare än Sverige. Vissa debattörer har i stället menat att det är viktigare att fokusera på de problem Sverige står i, än på vilken bild av Sverige som andra länder har.

En av dem som engagerat sig i debatten är före detta utrikesministern Carl Bildt. På Twitter ifrågasatte han vad Trump menade med sitt uttalande, och i slutet av veckan skrev han en opinionstext i Washington Post där ha beklagade Donald Trumps ”smutskatning” av vårt land och uppmanade honom att ”skippa en golfhelg och komma hit och se”.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra ställer sig dock vid sidan av bråket.

– Att hålla på och brännmärka varandra tror jag inte gör Sverigebilden ett dugg bättre, säger hon till Dagens Nyheter.

Inslaget från Fox News finns att se på kanalens hemsida och på Youtube.

Sverige ser sig som en humanitär supermakt. De känner att det är deras moraliska skyldighet att öppna upp sina gränser för varje flykting som vill komma till dem.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...