Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Sverige godtar Tonio Borg

Sverige kommer inte att rösta nej när Europaparlamentet tar ställning till om Tonio Borg, Maltas kandidat till EU-kommissionär, trots hård svensk kritik mot Borg.

Nyheter · Publicerad 11:46, 16 nov 2012

Från svenska liberaler har kritiken varit hård mot maltesen Tonio Borgs kandidatur. Borg har på grund av sina konservativa åsikter beskrivits som "dinosaurie" och "homofob" av svenska folkpartisten Ceclia Wikström. Men Europaministern och partikollegan Birgitta Ohlsson säger att Sverige inte kommer att rösta emot Borg.
– Vi kommer inte att rösta nej i frågan och det kommer enligt vad vi förstår inget annat land heller att göra, säger Europaminister Birgitta Ohlsson, till Dagens Eko. 

Ministern förklarar det svenska beslutet med att det inte finns majoritet för att stopa en kommissionär som är emot abort och skilsmässor. 
– Jag kan säga att som liberal finns det många EU-kommissionärer i nuvarande kommissionen som inte heller delar mina politiska åsikter i just dessa frågor. Så ser Europa ut idag.

Nästa vecka röstar Europaparlementet i frågan, men parlamentets omröstning är enbart rådgivande. Det är EU:s regeringar som fattar beslut om tillsättandet av kommissionärer. 

 

Läs också:

Socialisterna tvekar om Borgs lämplighet

”Wikström borde be Borg om ursäkt”

Sverige ifrågasätter mest

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...