Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Sverige godtar Tonio Borg

Sverige kommer inte att rösta nej när Europaparlamentet tar ställning till om Tonio Borg, Maltas kandidat till EU-kommissionär, trots hård svensk kritik mot Borg.

Nyheter · Publicerad 11:46, 16 nov 2012

Från svenska liberaler har kritiken varit hård mot maltesen Tonio Borgs kandidatur. Borg har på grund av sina konservativa åsikter beskrivits som "dinosaurie" och "homofob" av svenska folkpartisten Ceclia Wikström. Men Europaministern och partikollegan Birgitta Ohlsson säger att Sverige inte kommer att rösta emot Borg.
– Vi kommer inte att rösta nej i frågan och det kommer enligt vad vi förstår inget annat land heller att göra, säger Europaminister Birgitta Ohlsson, till Dagens Eko. 

Ministern förklarar det svenska beslutet med att det inte finns majoritet för att stopa en kommissionär som är emot abort och skilsmässor. 
– Jag kan säga att som liberal finns det många EU-kommissionärer i nuvarande kommissionen som inte heller delar mina politiska åsikter i just dessa frågor. Så ser Europa ut idag.

Nästa vecka röstar Europaparlementet i frågan, men parlamentets omröstning är enbart rådgivande. Det är EU:s regeringar som fattar beslut om tillsättandet av kommissionärer. 

 

Läs också:

Socialisterna tvekar om Borgs lämplighet

”Wikström borde be Borg om ursäkt”

Sverige ifrågasätter mest

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...