Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Sverige fick se Frälsaren i Friends Arena

Med fullt tryck och uppemot 30 000 besökare genomfördes det kristna stor-eventet Awakening Europe på Friends Arena i helgen. – Imponerande, tyckte Aftonbladets reporter som var på plats i vimlet.

Nyheter · Publicerad 00:01, 30 okt 2016

Känslan av något nytt låg i luften denna sena oktoberhelg. Halloweenmörker och bistra vindar kunde omöjligt stoppa den våg av värme och ljus som sköljde över huvudstaden.

Kraftfältet var som starkast runt Friends Arena. Där hade Frälsaren – på de svenska fotbollsherrarnas nationalarena – intagit sin plats. Åtminstone om man ska tro Aftonbladets reporter Svante Lidén som var på plats för att rapportera.

– Inte sedan Zlatan lämnade landslaget har vi haft en Frälsare på Friends Arena, inte förrän i dag, säger han när Världen idag möter honom i vimlet.

– Vi är alltid med där det händer, förklarar reportern om varför Sveriges största tidning valt att skriva om Awakening Europe.

Så vad har du sett här på Friends Arena i dag?

– En fantastisk massa folk och en fantastisk stämning. Det är väldigt, väldigt powerful om man säger så. Det är kul att vara här, säger Lidén som är imponerad.

– Det behövs inga ordningsvakter och jag har inte sett någon fylla så som det brukar vara här på Friends Arena. Och jag ser heller inga huliganer. Det är en väldigt trevlig och välkomnande stämning här.

Nej, inget var sig riktigt likt. På arenans pampiga självlysande reklamskyltar blinkade varken El-Giganten eller Volvo. Där låg i stället budskap av helt annat slag: ”Tro Gud om hundra miljoner själar” och ”Stör det normala”, löd budskapet (men på engelska).

– Den här nationen kommer inte att vara känd för sekularism eller ateism, utan för en hunger efter Gud, deklarerade Ben Fitzgerald, initiativtagare till Awakening Europe när eventet inleddes på fredagen.

Den före detta knarklangaren delade berättelsen om hur Jesus förvandlat hans liv i grunden för 13 år sedan. Därefter gav flera personer sina vittnesbörd. Allt rafflande och gripande.

Sången och tillbedjan steg med kraft, och ibland onödigt hög volym, mot det 55 meter höga arenataket. Den leddes under helgen av bland annat sångarna Martin Smith, Jeremy Riddle och den svenska gruppen Jerusalem. Allt var modernt men helt fokuserat på Gud, hans kärlek och hans räddande syften. Redan på fredagskvällen responderade hundratals personer då inbjudan gick ut om att ta emot Jesus som sin personlige Frälsare.

Besökarna kom från hela Sverige. Men också, i hög grad, från Norge, Finland, övriga Europa och länder som USA och Kina. Motivet var uppenbart: Man hade kommit för att tillbe och höra från himlen. Och ibland kom tilltalet från kanske lite oväntat håll.

– En man i röd tröja knackade på min axel där jag satt på läktaren. Han undrade om han kunde få dela ett profetiskt budskap med mig. Det han delade stämde väldigt väl in i vår situation och jag blev styrkt, berättar en kvinna för Världen idag.

De röda tröjorna bars av särskilda team som rörde sig runt bland deltagarna under eventet för att betjäna profetiskt och i förbön.

Helgens event var kulmen på en längre tid av bön och evangelisation i Stockholmsområdet. På lördagen var det dags igen. Totalt 30 olika platser i hela Stockholmsområdet blev då spelplan för insatser med evangelisation, bland annat i förorter som Tumba och Huddinge. Och i den kylslagna innerstaden syntes kristna mest i varje gathörn. De stod inte sällan i små ringar – på gator, torg och vid konditorier – och betjänade där stockholmare i förbön.  

– Vi har kommit till Stockholm från hela Europa för att fira konungarnas konung i Stockholm. Vi var 20 000 i går och ikväll tror vi att vi kommer vara 30 000. Det blir ett stort party som du inte vill missa, sa Johannes Amritzer, pastor i Stockholmsförsamlingen SOS Church, när han talade vid det torgmöte som hölls på Sergels torg.

Många hade stannat till i snålblåsten för att lyssna till budskapet som framfördes genom dans, musik och predikan. Samtidigt gick kristna omkring på torget och delade ut biljetter och betjänade i förbön. Flera av dem var själva inte svenskar.

– Svenska folket behöver Jesus som alla andra, sa en av dem, Ivana Maggio från Italien, om varför hon kommit till Stockholm för att delta i Awakening och för att sprida Guds kärlek här.

– Jag har ett hjärta för att se ett andligt uppvaknande i Europa, och det inkluderar Sverige, sa en annan, Lois Ortega från Spanien, om varför han kommit hit.

I nationalarenan jublades det inte över några snygga mål denna helg. Jublet denna gång gällde helt andra saker, bland annat vittnesbörd om helanden, omvändelser och dop i Anden. Det bads också mycket för Skandinavien och för Europas länder.

– Herren reser upp en gräsrotsarmé i Norden och i Europa, proklamerade Maria Sjögren, pastor i One Hearth Church i Stockholm, och en av de lokalt eventansvariga under en bönestund.

Att Awakening i Friends Arena är en jättesatsning ekonomiskt är uppenbart. För detta tog man upp kollekt, bland annat vid lördagens förmiddagsmöte. Där informerades om att församlingar i Tyskland, det land där Awakening hölls i fjol, skickat stora belopp för att bidra till satsningen i Sverige.

Att ge allt, hela sitt liv, talade förkunnaren Heidi Baker om när hon sedan klev upp på scenen. Hon utmanade besökarna att bli människor som lever för andra.

– Denna arena är full av abolitionister, började hon och förklarade snabbt att detta var namnet på dem som arbetade mot slaveriet på 1800-talet.

– Vi som Guds barn är kallade att sätta slavar fria, deklarerade hon och framhöll att nyckeln är att låta Guds kärlek flöda genom oss.

– I den generation vi lever ska det inte finnas några slavar mer, fortsatte hon visionärt. Inga sexslavar, inga barnslavar och inga andra slavar under synden.

På söndagens förmiddag predikade Joakim Lundqvist. I närvaro av många pastorer och ledare hölls också en stor manifestation av förbön för Sverige, Norden och Europa.

Den här nationen kommer inte att vara känd för sekularism eller ateism, utan för en hunger efter Gud.
Herren reser upp en gräsrotsarmé i Norden och i Europa

Nätjättar ställdes mot väggen – anklagades för ”censur”

USA. ”Techjättarna är ute efter konservativa.” Det sade republikanen Jim Jordan förra veckan då ledarna... tisdag 4/8 08:00

Förblindad woke-kultur trasar sönder kultur

Ledare Med nya tider kommer nya ord, som det importerade ordet woke. Det har sin bakgrund i... tisdag 4/8 00:00

Facebook raderade Världen idags inlägg

Sociala medier. Inlägg som lyfter fram omvändelse från homosexuell livsstil kan blockeras från Facebook, och... tisdag 4/8 08:00

Familjen är en av de allra viktigaste beståndsdelarna i hur en nation byggs.

Gästkrönika Häromkvällen fick jag förmånen att natta vårt lilla barnbarn, 1,5 år gammal, när hon sov över hemma... tisdag 4/8 00:00

Så påverkas sömnen av sommarhetta

Att sänka temperaturen i hjärnan är avgörande för en god natts sömn. Men det kan vara svårt att få... tisdag 4/8 07:00

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt