Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

"Sverige ett center för antisemitism"

Sverige har blivit ett center för antisemitism. Det hårda omdömet kommer från Moshe Kantor, ordförande i European Jewish Congress. Han kritiserar den svenska regeringen för att inte vilja tala om frågan.– De tror tydligen att om de inte säger någonting kommer problemet att försvinna. Men vi vet att det består.

Nyheter · Publicerad 00:00, 25 jan 2012

I en intervju med Jerusalem Post på tisdagen, inför sitt deltagande vid EU-parlamentets minnesstund för Förintelsen, riktade Moshe Kantor hård kritik mot Sverige.
– Sverige, ett tidigare lugnt land där det inte fanns några antisemitiska problem för bara några år sedan, är ett center för antisemitism, hävdade Kantor.

Att judar för sin trygghets skull behöver flytta från Malmö till Stockholm och andra platser är enligt Kantor " något otänkbart i det 21:a århundradet".
Enligt Kantor har statsminister Fredrik Reinfeldt inte svarat trots flera försök att få till ett samtal.
– Det är en tystnadens konspiration. De tror tydligen att om de inte säger någonting kommer problemet att försvinna. Men vi vet att det består, sade Kantor.

Jerusalem Post har fått en kommentar från Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg, som enligt tidningen svarade att regeringen investerat fyra miljoner kronor i ökad säkerhet för judarna i Sverige. Tidningen citerar också integrationsminister Erik Ullenhag, som förklarar att de extra medlen för säkerhet tilldelats för att "judiska församlingar i dag tvingas till förebyggande åtgärder för att säkerställa att människor vågar besöka synagogor, judiska möten och så vidare i Sverige".

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...