Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Sverige, Estland och Finland kan göra ny Estoniautredning

Den nya dokumentären om Estoniahaveriet var på agendan när Estlands premiärminister och utrikesminister gjorde en blixtvisit till Finland och Sverige förra veckan.

Besöket och statschefernas samtal om dokumentären fick stor uppmärksamhet i estniska, men inte i svenska, medier.

Nyheter · Publicerad 10:13, 28 sep 2020

Enligt en av Estlands största dagstidningar, Eesti Päevaleht (Estniska Dagbladet), var det plötsliga besöket med privatflyg till Finland och Sverige relaterat till den ny dokumentärserien om Estonias haveri.

Statsminister Stefan Löfven tog emot Estlands premiärminister Jüri Ratas och landets utrikesminister Urmas Reinsalu i onsdags. De estniska ministrarna besökte samma dag Finlands premiärminister Sanna Marin.

I torsdags, på ett pressmöte som refererades i tv-kanalen Kanal 2 och i dagstidningen Postimees, bekräftade premiärminister Jüri Ratas att statscheferna pratade om den kommande dokumentären:

– Alla tre av oss bestämde oss för att vi måste titta på vad dessa nya fakta är, om det finns några, och att nästa steg måste tas av oss tre tillsammans.

Utrikesminister Urmas Reinsalu ville för Postimees inte bekräfta exakt vad de svenska ministrarna hade visat honom, men han fick intrycket att den svenska regeringen, som hittills varit ganska negativ mot en utredning av vraket, kunde tänka sig att ändra sitt beslut.

– Det här är en mycket allvarlig och känslig fråga och regeringen kommer att diskutera den inom en snar framtid. Vi har utbytt information med Finland och Sverige, och jag tror att om någon typ av beslut blir aktuellt, kommer länderna att fatta dessa beslut gemensamt och inom en snar framtid.

Beslutet kunde enligt Postimees fattas redan på måndagen.

I Estland vill förre statsåklagaren och Estoniautredaren Margus Kurm bryta gravfriden och se nya dykningar på regeringens uppdrag.

I oktober 2019 beslutade Tallinns författningsdomstol att Estlands regering ska svara på en begäran från överlevande och anhöriga till offren i Estoniakatastrofen om en ny utredning.

Vid ett kabinettmöte i början av 2020 beslutade Estlands regering att landets justitieminister ska bilda en expertgrupp för att hantera kraven om en ny utredning. I slutet av mars skulle gruppen rapportera om förslag på åtgärder.

Lennart Berglund från anhörigföreningen SEA stod bakom begäran om en ny utredning kring Estonias förlisning. Han har inte fått det utlovade svaret från Estlands regering.

– Inget officiellt, vi har begärt svar senast 14 oktober annars går vi tillbaka till domstolen, förklarar han.

Så sent som i april avvisade Sveriges regering kraven på en ny utredning på en direkt fråga från Världen idag.

”Nej, det finns inga planer på en ny utredning” skrev justitiedepartementet i en skriftlig kommentar till Världen idag och försvarade samtidigt gravfrideslagen.

Regeringen kommenterar nu de nya uppgifterna i ett pressmeddelande.

”Estland, Finland och Sverige är överens om att om det kommer ny, signifikant information kring Estoniakatastrofen som inte framkommit tidigare, så kommer Estland, Finland och Sverige gemensamt att utvärdera den informationen”, skriver regeringen.

”Estland, Finland och Sverige är överens om att verifikationen av informationen som presenteras i dokumentären kommer att göras i enlighet med överenskommelsen mellan Estland, Finland och Sverige från 1995. Det fundamentala idén med den överenskommelsen är att skydda M/S Estonia, som en plats för den sista vilan för offren i katastrofen, från störande aktiviteter. Våra länder kommer att samarbeta nära i den frågan och Estonia kommer att leda den processen”, skriver man vidare.

Regeringen påpekar även att man står bakom haverikommissionens slutrapport från 1997.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier