Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Sverige, Estland och Finland kan göra ny Estoniautredning

Den nya dokumentären om Estoniahaveriet var på agendan när Estlands premiärminister och utrikesminister gjorde en blixtvisit till Finland och Sverige förra veckan.

Besöket och statschefernas samtal om dokumentären fick stor uppmärksamhet i estniska, men inte i svenska, medier.

Nyheter · Publicerad 10:13, 28 sep 2020

Enligt en av Estlands största dagstidningar, Eesti Päevaleht (Estniska Dagbladet), var det plötsliga besöket med privatflyg till Finland och Sverige relaterat till den ny dokumentärserien om Estonias haveri.

Statsminister Stefan Löfven tog emot Estlands premiärminister Jüri Ratas och landets utrikesminister Urmas Reinsalu i onsdags. De estniska ministrarna besökte samma dag Finlands premiärminister Sanna Marin.

I torsdags, på ett pressmöte som refererades i tv-kanalen Kanal 2 och i dagstidningen Postimees, bekräftade premiärminister Jüri Ratas att statscheferna pratade om den kommande dokumentären:

– Alla tre av oss bestämde oss för att vi måste titta på vad dessa nya fakta är, om det finns några, och att nästa steg måste tas av oss tre tillsammans.

Utrikesminister Urmas Reinsalu ville för Postimees inte bekräfta exakt vad de svenska ministrarna hade visat honom, men han fick intrycket att den svenska regeringen, som hittills varit ganska negativ mot en utredning av vraket, kunde tänka sig att ändra sitt beslut.

– Det här är en mycket allvarlig och känslig fråga och regeringen kommer att diskutera den inom en snar framtid. Vi har utbytt information med Finland och Sverige, och jag tror att om någon typ av beslut blir aktuellt, kommer länderna att fatta dessa beslut gemensamt och inom en snar framtid.

Beslutet kunde enligt Postimees fattas redan på måndagen.

I Estland vill förre statsåklagaren och Estoniautredaren Margus Kurm bryta gravfriden och se nya dykningar på regeringens uppdrag.

I oktober 2019 beslutade Tallinns författningsdomstol att Estlands regering ska svara på en begäran från överlevande och anhöriga till offren i Estoniakatastrofen om en ny utredning.

Vid ett kabinettmöte i början av 2020 beslutade Estlands regering att landets justitieminister ska bilda en expertgrupp för att hantera kraven om en ny utredning. I slutet av mars skulle gruppen rapportera om förslag på åtgärder.

Lennart Berglund från anhörigföreningen SEA stod bakom begäran om en ny utredning kring Estonias förlisning. Han har inte fått det utlovade svaret från Estlands regering.

– Inget officiellt, vi har begärt svar senast 14 oktober annars går vi tillbaka till domstolen, förklarar han.

Så sent som i april avvisade Sveriges regering kraven på en ny utredning på en direkt fråga från Världen idag.

”Nej, det finns inga planer på en ny utredning” skrev justitiedepartementet i en skriftlig kommentar till Världen idag och försvarade samtidigt gravfrideslagen.

Regeringen kommenterar nu de nya uppgifterna i ett pressmeddelande.

”Estland, Finland och Sverige är överens om att om det kommer ny, signifikant information kring Estoniakatastrofen som inte framkommit tidigare, så kommer Estland, Finland och Sverige gemensamt att utvärdera den informationen”, skriver regeringen.

”Estland, Finland och Sverige är överens om att verifikationen av informationen som presenteras i dokumentären kommer att göras i enlighet med överenskommelsen mellan Estland, Finland och Sverige från 1995. Det fundamentala idén med den överenskommelsen är att skydda M/S Estonia, som en plats för den sista vilan för offren i katastrofen, från störande aktiviteter. Våra länder kommer att samarbeta nära i den frågan och Estonia kommer att leda den processen”, skriver man vidare.

Regeringen påpekar även att man står bakom haverikommissionens slutrapport från 1997.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10