Det var i juni som det irakiska parlamentet antog en motion som säger att landet bör sluta att ta emot flyktingar som inte återvänder frivilligt. Motionen kräver också en översyn av det svensk-irakiska avtal som tillåter tvångsavvisningar, samt bötfällning av transportföretag som bidrar till tvångsavvisningar.
Motionen, som hänvisar till det osäkra läget i landet, ska ha tillkommit på initiativ av Londonbaserade flyktingorganisationen International Federation of Iraqi Refugees (IFIR).
– Vår motpart är utrikesministeriet i Irak, och det är viktigt att komma ihåg att det inom det irakiska parlamentet finns olika avsändare, med olika åsikter, säger Linda Norberg, pressekreterare hos migrationsminister Tobias Billström (M).
Ett sådant resonemang respekterar inte den irakiska demokratin, menar Jonas Bergström, ordförande för Ung kristen vänster och aktiv i organisationen Aktion mot deportation.
– Irak har sedan början av 2011 flera gånger protesterat mot tvångsavvisningarna, som man menar inte sker på det värdiga sätt som avtalet talar om. Nu har frågan dessutom varit uppe i landets parlament. Så det är konstigt att Sverige fortsätter att genomföra utvisningar, säger han.
– Sverige brukar försvara utvisningarna med att de grundar sig på rättssäkra beslut, fattade utifrån demokratiska principer. Då blir det ännu mer tveksamt att man kör över folkviljan i Irak.
Iraks migrationsminister Dindar Najman Dosky träffade tidigare denna månad Sveriges ambassadör i Irak, för att ta upp den senaste kritiken mot tvångsavvisningarna.
"Iraks parlament har bett Iraks regering och alla berörda parter att göra en översyn av avtalet mellan Iraks regering och Sverige från 2008 gällande återsändandet av irakiska flyktingar, som sålt sina egendomar i Irak", ska ministern ha sagt, enligt ett uttalande på ministeriets hemsida.
Men situationen är inte entydig. I maj undertecknade Iraks utrikesminister ett samarbetsavtal med EU, vilket innehåller en klausul om återtagande. Här står det att Irak "på begäran och utan ytterligare formaliteter" åtar sig att "återta den av sina medborgare som inte uppfyller villkoren för inresa, vistelse eller bosättning i ett medlemsland".
Jonas Bergström noterar att flera europeiska stater trots detta på sistone valt att avstå från tvångsavvisningar till Irak. Han pekar dessutom på att läget i Irak enligt flera internationella rapporter är politiskt instabilt, att våldsdåden fortsätter och att minoriteter löper stor risk att trakasseras eller hotas till livet.
– I oktober förra året blev det känt att en man som tvångsavvisats från Sverige, och som tillhörde en religiös minoritet, mördats av terrorister efter hemkomsten till Irak. Och en öppet lesbisk irakisk kvinna lever mer eller mindre i självpåtagen husarrest sedan hon avvisats från Sverige i början av året, berättar han.
Förra året utvisades 703 personer från Sverige till Irak. Hittills i år är siffran 291.