Det är i en kommenterande text på kulturplats i Dagens Nyheter som konstvetaren och författaren Sara Kristoffersson uppmärksammar platsannonsen för en tjänst som professor i design.
Den finns publicerad på Linnéuniversitetets hemsida och i texten skriver lärosätet att design ”utgör en stark drivkraft när det gäller förändring och utveckling mot ett hållbart samhälle” och att tjänsten innebär att man ska arbeta utifrån ”normkritik, dekolonialism, feminism, queerteori och teorier om posttillväxt”.
”Kompetens och ämneskunskaper räcker inte – man ska tänka i rätt banor också”, menar Sara Kristofersson som är kritisk till ett allt trängre utrymme för fritt tänkande på institutionerna.
Hon förordar att konstnärlig och akademisk verksamhet inte ska ”föreskrivas med önskemål eller pekpinnar från ovan utan vara så fri som möjligt”. Men hoten mot fritt tänkande kommer inte bara utifrån utan även inifrån, skriver hon och hänvisar till Linnéuniversitetet som illustrativt exempel.
”Agendan är tydligt fastslagen”, menar Kristoffersson.
”Kunskapsbasen och perspektiven är alltså redan utstakade och manöverutrymmet trångt. Tänk rätt. Passar inte galoscherna: sök dig någon annanstans”.
I januari gav regeringen genom utbildningsminister Mats Persson (L) Universitetskanslerämbetet (UKÄ) i uppdrag att göra fallstudier om akademisk frihet. Bakgrunden är en granskning från TV4:s Kalla Fakta om hur svenska forskare tystats och stötts ut när de tagit upp känsliga ord eller ämnen.
”Syftet är att ge en fördjupad förståelse för universitets och högskolors arbete med att främja och värna akademisk frihet och en kultur som tillåter fritt kunskapssökande och fri kunskapsspridning”, står det i pressmeddelandet från kulturdepartementet.
Persson har sagt till TV4 att han förväntar sig att myndigheten går till botten med vad som skett i enskilda fall samt att man får stopp på tystnads- och cancelkulturen.
– Enskilda forskare ska inte tystas, man ska ha sin akademiska frihet.