Och Gud har makt att ge er all nåd i överflöd, så att ni alltid och i allt har nog av allt och kan ge i överflöd till varje gott verk.
2 Korintierbrevet 9:8

Världen idag

Protestlistor och parlamentsbeslut har tvingat den svenska gruppen Marduk att ställa in konserter i Latinamerika. Foto: Jens Ryden / pressbild

Svenskt black metal-band stoppas i Latinamerika

Kristna går i fronten när länder i Latinamerika försöker stoppa det svenska black metal-bandet Marduk. På flera håll har spelningar med kort varsel ställts in och i både Guatemala och El Salvador har parlamenten uttalat sig emot att släppa in Marduk i sina respektive länder.

Nyheter · Publicerad 08:00, 4 okt 2018

Marduk beskrivs som ett black metal-band, med texter som kretsar kring blod, död och krig. Bandet har haft spelningar i 15 latinamerikanska länder inbokade mellan den 20 september och den 15 oktober.

Men nu verkar protesterna mot många inplanerade uppträdanden sprida sig som en löpeld.

I Bogotá i Colombia har ett tongivande kommunalråd, Marco Fidel Ramírez, anklagat Marduk för att ”med sina bilder och texter diskriminera kristna och våldföra sig på vår tro". Här har lokalen där bandet skulle uppträda den 5 oktober stängts av myndigheterna, som skyller på att vissa tillstånd saknats.

Och söndagens planerade konsert i Quito i Ecuador ställdes in bara några dagar i förväg, med förklaring att vissa tillstånd saknats. Det hindrade inte personerna bakom en namninsamling med målet att stoppa spelningen från att ta åt sig äran.

"Herren är stor, trogen och mäktig. Tack vare hans nåd lyckades vi stoppa konserten med detta satanistiska band", skrev en av initiativtagarna till namninsamlingen, som fått in drygt 15 000 underskrifter.

"Vårt land ska inte torgföra destruktiva budskap utan budskap om fred och kärlek, så som Kristi evangelium".

Närmare 57 000 personer har dessutom skrivit på en protestlista på sajten change.com, i syfte att stoppa konserterna i Mexiko den 13 och 14 oktober.

"Denna uppmaning är för alla katolska och kristna mexikaner som vet att kampen mot satan vinns genom bön", står det bland annat om motiven till namninsamlingen.

I Guatemala blev spelningen en parlamentsfråga. Hela 87 kongressledamöter röstade mot att låta bandet uppträda, medan 13 röstade för. Nu väntar ett beslut från landets migrationsmyndighet, uppger Sveriges Radio.

Också i El Salvador har musik blivit politik. Förra veckan röstade parlamentet för att be styret i huvudstaden San Salvador att ställa in konserten, "på grund av låtarnas satanistiska innehåll", skriver elsalvador.com

Samtidigt höjs flera röster som varnar för en alltför stor förbudsiver, påminner om yttrandefriheten och menar att politikerna borde ägna sig åt annat än att stoppa ett relativt okänt band som dessutom redan uppträtt i några av länderna tidigare.

"I stället för att förhindra att ett black metal-band samlar 200 personer i en lokal, borde de [...] godkänna reformer som skulle se till så att fem gånger så många straffades för korruption", skriver krönikören Luis Felipe Valenzuela i publinews.gt i Guatemala.

Även i Sverige har det blåst kring Marduk, rapporterar Sveriges Radio. I våras visade en granskning av tidningen ETC att två bandmedlemmar köpt nazistpropaganda från Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Det ledde till att en konsert på Fryshuset i Stockholm ställdes in.

I ett offentligt uttalande förnekade bandet allt samröre med Nordiska motståndsrörelsen.

”Marduk har inga politiska agendor, nationalsocialistiska eller andra. Våra texter handlar om religion och historia, inget annat," skrev bandet på sin Facebook-sida.

Herren är stor, trogen och mäktig. Tack vare hans nåd lyckades vi stoppa konserten med detta satanistiska band.

FN:s falska anklagelser om vattenapartheid i Israel

Israelkommentar Den 23 september publicerade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en... torsdag 28/10 00:00

Gud har vida överträffat många av våra djärvaste drömmar.

Ledarkrönika Den här hösten firar vår församling ”Kungsporten 20 år”. Vi gör det vid två tillfällen. I söndags... torsdag 28/10 00:00

Träd fram kristna kvinnor i era partier

Efter andra världskriget motsatte sig Socialistpartiet i Frankrike att ge kvinnor rösträtt med... torsdag 28/10 00:00

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28

Den som söker sig till korset har rätt att få möta frälsningens budskap.

Inför söndag För en tid sedan upplevde jag att Gud besökte den kyrka som jag var del av genom människor vars... torsdag 28/10 00:10

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier