Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Protestlistor och parlamentsbeslut har tvingat den svenska gruppen Marduk att ställa in konserter i Latinamerika. Foto: Jens Ryden / pressbild

Svenskt black metal-band stoppas i Latinamerika

Kristna går i fronten när länder i Latinamerika försöker stoppa det svenska black metal-bandet Marduk. På flera håll har spelningar med kort varsel ställts in och i både Guatemala och El Salvador har parlamenten uttalat sig emot att släppa in Marduk i sina respektive länder.

Nyheter · Publicerad 08:00, 4 okt 2018

Marduk beskrivs som ett black metal-band, med texter som kretsar kring blod, död och krig. Bandet har haft spelningar i 15 latinamerikanska länder inbokade mellan den 20 september och den 15 oktober.

Men nu verkar protesterna mot många inplanerade uppträdanden sprida sig som en löpeld.

I Bogotá i Colombia har ett tongivande kommunalråd, Marco Fidel Ramírez, anklagat Marduk för att ”med sina bilder och texter diskriminera kristna och våldföra sig på vår tro". Här har lokalen där bandet skulle uppträda den 5 oktober stängts av myndigheterna, som skyller på att vissa tillstånd saknats.

Och söndagens planerade konsert i Quito i Ecuador ställdes in bara några dagar i förväg, med förklaring att vissa tillstånd saknats. Det hindrade inte personerna bakom en namninsamling med målet att stoppa spelningen från att ta åt sig äran.

"Herren är stor, trogen och mäktig. Tack vare hans nåd lyckades vi stoppa konserten med detta satanistiska band", skrev en av initiativtagarna till namninsamlingen, som fått in drygt 15 000 underskrifter.

"Vårt land ska inte torgföra destruktiva budskap utan budskap om fred och kärlek, så som Kristi evangelium".

Närmare 57 000 personer har dessutom skrivit på en protestlista på sajten change.com, i syfte att stoppa konserterna i Mexiko den 13 och 14 oktober.

"Denna uppmaning är för alla katolska och kristna mexikaner som vet att kampen mot satan vinns genom bön", står det bland annat om motiven till namninsamlingen.

I Guatemala blev spelningen en parlamentsfråga. Hela 87 kongressledamöter röstade mot att låta bandet uppträda, medan 13 röstade för. Nu väntar ett beslut från landets migrationsmyndighet, uppger Sveriges Radio.

Också i El Salvador har musik blivit politik. Förra veckan röstade parlamentet för att be styret i huvudstaden San Salvador att ställa in konserten, "på grund av låtarnas satanistiska innehåll", skriver elsalvador.com

Samtidigt höjs flera röster som varnar för en alltför stor förbudsiver, påminner om yttrandefriheten och menar att politikerna borde ägna sig åt annat än att stoppa ett relativt okänt band som dessutom redan uppträtt i några av länderna tidigare.

"I stället för att förhindra att ett black metal-band samlar 200 personer i en lokal, borde de [...] godkänna reformer som skulle se till så att fem gånger så många straffades för korruption", skriver krönikören Luis Felipe Valenzuela i publinews.gt i Guatemala.

Även i Sverige har det blåst kring Marduk, rapporterar Sveriges Radio. I våras visade en granskning av tidningen ETC att två bandmedlemmar köpt nazistpropaganda från Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Det ledde till att en konsert på Fryshuset i Stockholm ställdes in.

I ett offentligt uttalande förnekade bandet allt samröre med Nordiska motståndsrörelsen.

”Marduk har inga politiska agendor, nationalsocialistiska eller andra. Våra texter handlar om religion och historia, inget annat," skrev bandet på sin Facebook-sida.

Herren är stor, trogen och mäktig. Tack vare hans nåd lyckades vi stoppa konserten med detta satanistiska band.

Budget kan öppna upp för avdragsrätt på gåvor

Omröstning. Om Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag får stöd i riksdagen kan det innebära att avdragsrätt på gåvor till välgörande...

Extraval rycker närmare

Politik. När riksdagen på fredag röstar om Stefan Löfven (S) som statsminister tas ytterligare ett steg mot extraval. Talmannen Andreas Norlén utesluter inte...

Centerns vänsterflirt bryter utrikes trend

Ledare Liberalas två alternativ Så verkar det klart att Stefan Löfven kommer att röstas ner som statsminister en andra gång. Det är en naturlig följd av både valresultatet och den...

Tre döda i Strasbourg – hotnivån höjs

Frankrike. Jakten på den man som på tisdagskvällen sköt ihjäl tre personer och skadade tolv på en julmarknad i Strasbourg pågår fortfarande. Frankrike höjer...

IDF-soldater skildrar historien från sin synvinkel

Berättelser. Organisationen ”Min sanning” (Ha-Emet Sheli) fick under den gångna veckan relativt stor mediebevakning i Israel efter att de publicerat en...