Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Svensken vill ha evig livslång kärlek

Åtta av tio tror att en kärleksrelation kan vara livet ut och hälften anser att folk skiljer sig för lättvindigt, visar DN/Synovates undersökning.

Nyheter · Publicerad 00:00, 4 okt 2011

I kölvattnet av boken "Happy Happy", en antologi där tio svenska kvinnor berättar om sina lyckliga skilsmässor, har debatten om det livslånga äktenskapet roll pågått i media under hösten. Trots att skilsmässorna ökar de senaste åren tror ändå 82 procent på uttrycket "tills döden skiljer oss åt", visar en opinionsundersökning gjord på uppdrag av DN.
– Det kan man tycka är en hög siffra. Trots allt som kan hända i livet tror man på en livslång kärleksrelation, säger Karin Nelsson, vd för Synovate, till tidningen.

Höginkomsttagare och högutbildade är mest övertygade, cirka 90 procent av dem tror på evig kärlek, medan andelen är lägre bland låginkomsttagare och de som inte studerat vidare efter grundskolan. Unga i åldern 16-29 år är mest tveksamma.

Catrine Anderson, sociolog vid Uppsala universitet, tycker inte att den utbredda tron på livslånga relationer behöver vara en motsägelse till de höga skilsmässosiffrorna.
– Att folk tror på en livslång relation kanske bara betyder att man vill att den ska vara livet ut, oavsett i vilken ålder man träffas. I dag får man också skilja mellan kärlek och äktenskap på ett annat sätt, säger hon till tidningen.

Hon har i avhandlingen "Hundra år av tvåsamhet" forskat kring hur staten har ändrat reglerna för äktenskap under 1900-talet och hur det har motiverats.
– Men medan tvåsamheten förr motiverades med religion är argumenten nuförtiden att kärlek och stabila, varaktiga relationer är någonting som är bra för oss, säger Catrine Andersson till DN.

DN uppger att ungefär hälften av de tillfrågade tycker att folk i allmänhet skiljer sig för lättvindigt, en uppfattning som är vanligare bland pensionärer och arbetare. I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö är man dock mer benägen att tro att folk har tänkt igenom konsekvenserna ordentligt.
– En förklaring kan vara att de som bor i exempelvis Stockholm upplever mer slitage i vardagen än vad man kanske har om man bor på en mindre ort, där man kanske har mer tid för sin relation, säger Karin Nelsson, till tidningen.

varldenidag.se
Webbredaktionen@varldenidag.se

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...