Kammaråklagare Helene Gestrin på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i Sverige lämnade nyligen in en stämningsansökan mot de båda svenska medarbetarna, tv-producenten Linus Andersson och journalisten Henrik Evertsson som vann priset Årets frilansare i Norge år 2018.
Bakgrunden är de rörliga bilder som togs med undervattenskamera från det tyska fartyget Fritz Reuter vid Estonias vrak den 23 september i fjol. Åklagaren menar att de båda svenskarna har brutit mot det förbud mot dykning som regleras i lagen om skydd för gravfriden vid vraket.
Förutom Estland, Finland och Sverige har Östersjöländerna Lettland, Litauen, Polen, Danmark och Ryssland anslutit sig till lagen.
Det har däremot inte Tyskland gjort. Inte heller Norge.
– Lagstiftningen täcker inte enbart svenska medborgare, den finns i flera olika länder, säger kammaråklagare Helene Gestrin.
Men Norge har inte skrivit på?
– Norge har inte skrivit på, nej. Det har inte skett någon tillämpning av den här lagen så jag vill vänta med att uttala mig om vilka som lagen täcker och inte täcker. Lagstiftningen är oprövad och ingen praxis finns, fortsätter hon.
Stämningsansökan visar att det finska kustbevakningsfartyget Turva anlände till platsen samtidigt som Fritz Reuter och informerade om gravfridslagen.
Fritz Reuter svarade att de är ett tyskt fartyg ”och enligt vår lag kan vi göra det vi tänker göra. Vi är på internationellt vatten”.
Med på det tyska fartyget var – förutom de två svenskarna – tre besättningsmän från Polen, tre från Tyskland och två från Norge: ljudproducent Fridtjof Wesseltoft och dokumentärfilmaren Eirik Evjen.
Svensk och finsk polis begärde att tysk polis skulle beslagta både kamerautrustning och inspelade filmer när fartyget anlände till Rostock. Åklagarmyndigheten i Rostock avvisade kraven med hänvisning till att det saknades lagstöd i Tyskland för en sådan åtgärd.
Fartyget Fritz Reuters tog bilderna på uppdrag av Discovery Inc, världens ledande media- och underhållningsföretag inom dokumentärområdet.
I en dokumentärserie i sex avsnitt granskar Discovery Media omständigheterna kring Estonias förlisning.
Den stora dokumentärsatsningen var ursprungligen planerad att sändas på TVNorge nu i vår. Planerna är nu att programmen ska sändas i höst.
Serien produceras av produktionsföretaget Monster och producent är Frithjof Jacobsen, politisk kommentator på Dagens Næringsliv som också vann det norska mediepriset Gullpennen år 2015.
– Som tur är så har vi i Norge våra egna lagar, sade Frithjof Jacobsen till Världen idag den 25 mars i år.
Dagen efter att Världen idags artikel om Discovery Medias Estonia-dokumentär publicerades, blev Frithjof Jacobsen uppringd och förhörd som vittne över telefon av svensk polis, visar stämningsansökan.
– Serien kommer att visas i länderna Sverige, Norge, Finland och Danmark, berättade Frithjof Jacobsen i polisförhöret med Nationella Operativa Avdelningen, NOA.
Produktionen har varit föremål för stor internationell pressbevakning efter filmningen runt vraket. En preliminär visning för anhöriga och andra medverkande i filmen är planerad till den 15 augusti.
Lennart Berglund, ordförande för SEA, den största svenska anhörigföreningen efter Estonia-olyckan, stöder de utredningar som nu görs för att hitta svar kring vad som orsakade tragedin.
– Vi anhöriga har aldrig accepterat gravfridslagen. De omkomna hålls som gisslan så att man inte ska få veta sanningen. Eftersom de ligger där och man har beslutat att man inte får ta upp dem så blir det en form av hot över det. Vi tycker precis tvärtom, de omkomna hedras genom att vi tar reda på sanningen, säger han.