Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Jesper Söder (till höger) är kanske den svensk som är mest känd för att ha stridit mot IS i Syrien. Här syns han med amerikanen Jordan Matson, som också skridit mot terrororganisationen. Foto: Christine Olsson/TT

Svenskar som agerat mot IS lyfts fram

Svenska medborgare har inte bara rest till Syrien för att strida med IS. Många har också rest till Mellanöstern för att agera mot terrororganisationen. – Vi behöver minnas dessa, säger Lars Gyllenhaal.

Nyheter · Publicerad 10:29, 11 mar 2019

Enligt militärhistoriska författaren Lars Gyllenhaal har ett hundratal svenska medborgare rest till Syrien för att strida med de kurdiska styrkorna mot Islamiska staten.

– Av dessa har många kurdisk bakgrund, men mer än ett dussin har svensk bakgrund, säger han.

Utöver dessa har flera svenska medborgare rest till Irak för att strida i olika miliser med kristna förtecken, berättar Gyllenhaal. Dessutom har det svenska försvaret skickat ett hundratal svenska militärer till området för att utbilda de kurdiska styrkorna, säger han.

– Sedan är det många hjälparbetare som har rest ner för att lindra skadorna efter katastrofen som IS orsakat, fortsätter Gyllenhaal.

Han tycker att det är viktigt att vi inte glömmer alla dessa personer.

– Vi grottar ofta ner oss i dem som har varit på IS sida. Jag menar att vi, nästan varje gång vi tar upp dem, också bör minnas dem som stått upp mot IS, säger han.

 

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...