Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Jesper Söder (till höger) är kanske den svensk som är mest känd för att ha stridit mot IS i Syrien. Här syns han med amerikanen Jordan Matson, som också skridit mot terrororganisationen. Foto: Christine Olsson/TT

Svenskar som agerat mot IS lyfts fram

Svenska medborgare har inte bara rest till Syrien för att strida med IS. Många har också rest till Mellanöstern för att agera mot terrororganisationen. – Vi behöver minnas dessa, säger Lars Gyllenhaal.

Nyheter · Publicerad 10:29, 11 mar 2019

Enligt militärhistoriska författaren Lars Gyllenhaal har ett hundratal svenska medborgare rest till Syrien för att strida med de kurdiska styrkorna mot Islamiska staten.

– Av dessa har många kurdisk bakgrund, men mer än ett dussin har svensk bakgrund, säger han.

Utöver dessa har flera svenska medborgare rest till Irak för att strida i olika miliser med kristna förtecken, berättar Gyllenhaal. Dessutom har det svenska försvaret skickat ett hundratal svenska militärer till området för att utbilda de kurdiska styrkorna, säger han.

– Sedan är det många hjälparbetare som har rest ner för att lindra skadorna efter katastrofen som IS orsakat, fortsätter Gyllenhaal.

Han tycker att det är viktigt att vi inte glömmer alla dessa personer.

– Vi grottar ofta ner oss i dem som har varit på IS sida. Jag menar att vi, nästan varje gång vi tar upp dem, också bör minnas dem som stått upp mot IS, säger han.

 

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...