Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Svenskar levererade mat till barn i Nordkorea

500 nordkoreanska barn får ta del av den mat som Trosgnistan, i samarbete med "Feed the hungry", nyligen levererade till fem barnhem i landet. Med på resan var Livets ords internationelle koordinator Ville Männistö. – Vi fick ett fantastiskt mottagande, säger han.

Nyheter · Publicerad 08:00, 19 apr 2018

Det är inte helt lätt att som kyrka eller hjälporganisation ta sig in i det slutna landet Nordkorea. Men en som lyckats är organisationen Trosgnistans mission. Sedan tio år tillbaka har de ett väl upparbetat förtroende i landet. Detta till stor del tack vare Per-Arne Evensen som var ansvarig för organisationens Nordkoreaarbete under flera år.

Med stöd från den finska organisationen "Feed the hungry" har de nyligen levererat mat till fem barnhem i landet. Med på resan var Trosgnistans Nordkoreasamordnare Mikael Halkola, men även Ville Männistö, internationell koordinator i församlingen Livets ord.

– Vi köpte mat i Kina, åkte in med lastbil i Nordkorea och köpte även vissa varor lokalt, säger Männistö, som just kommit hem till Sverige.

Han berättar att det handlade om basvaror som olja, mjöl, kött och grönsaker, samt något så ”exklusivt” som färsk frukt.

– Barnen började äta frukten så fort de fick den, säger han.

Att säga att varorna blev uppskattade är nog en underdrift.

– Under 2017 var det torka i Nordkorea, vilket gjorde att skörden blev liten. Många barn har fått lida på grund av detta, säger han.

Förutom mat fick en stor del av de omkring 500 barnhemsbarnen raggsockor, stickade av personer i Finland.

Trosgnistan har i nuläget kontakt med 24 barnhem i landet – de barnhem som inte fick ett besök nu kommer, om allt går som planerat, få ett besök i juni.

– Min förhoppning är att kunna åka till Nordkorea flera gånger om året, säger Ville Männistö, som varit i landet en gång förut.

Han beskriver mottagandet under årets resa som fantastiskt.

– Jag har om och om igen förvånats över den vänlighet och gästfrihet som finns i Nordkorea, säger han.

Ville Männistö berättar, att en av platserna som han besökte inte hade gästats av någon västerlänning tidigare, enligt guiderna.

– Människorna där log emot mig och verkade vara väldigt glada över besöket.

Att Livets ord är en kristen församling, och att Ville Männistö är kristen, är ingen hemlighet hos de nordkoreanska myndigheterna. Männistö behöver med andra ord inte dölja sin kristna tro, men han kan heller inte proklamera den.

– Det var heller inte syftet med resan, säger han.

Hur kan ni veta att varorna kommer stanna kvar på barnhemmen?

– Eftersom vi har levererat maten personligen kan vi vara så säkra som vi kan vara. Vi ger inte pengar till någon och vi lämnar inte varorna till en mer allmän utdelning, säger Ville Männistö.

För Ville Männistö har Nordkorea fått en särskild plats i hjärtat.

– Jag älskar verkligen det landet. Nordkoreanerna är ett fantastiskt folk, säger han.

För den som sitter hemma i Sverige och vill göra en insats för landet i öst finns det, enligt Männistö, två sätt: Ge och be.

– Vi kan alla göra något, säger han.

Vi köpte mat i Kina, åkte in med lastbil i Nordkorea och köpte även vissa varor lokalt.

Republikansk reträtt oroar abortmotståndare

Politik. Ilska inom prolife-rörelsen USA:s president Donald Trump och det republikanska partiet har intensivt drivit frågan om att slopa federalt stöd till Planned parenthood som utför...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...