Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Svenskar gav jul till Indiens barn

I december arrangerar hjälporganisationer julfester för utsatta barn runt om i världen. Världen idag fanns på plats på en skola i norra Indien och var med på en av julfesterna som organisationen Love and Hope är med och arrangerar för tusentals barn i Bangladesh, Burma, Indien, Nepal, Thailand och Sri Lanka.

Nyheter · Publicerad 08:00, 25 dec 2017

På skolan som drivs av Love and Hopes indiska samarbetspartner Grace går 400 barn. De flesta barnen tillhör folkgruppen adivasi och många av dem bor vid teplantagen runt staden. De senaste åren har flera teplantager lagts ned och barnens föräldrar har förlorat sina arbeten och lever nu i extrem fattigdom. Skolans resurser är små och räcker knappt till. Men Love and Hope har gått in med extra pengar till julfesten. Det svenska teamet består av Ing-Marie, Jonatan och Johannes Alfvén samt volontärerna Olle, Emilia, Linnea och Samuel.

– Jag var med på resan förra året och mitt hjärta blev kvar här i Indien. När jag fick frågan om jag ville vara med på årets julklappsutdelning tackade jag ja direkt. Det är fantastiskt att få vara med och dela ut julklappar till barnen och att få se vilken skillnad Love and Hopes arbete gör, säger volontären Linnea Andersson med ett leende.

På julfesten bjuds barnen på dansuppvisningar och sång av lärare och elever. Det svenska teamet dansar fågeldansen till barnens stora förtjusning och arrangerar sedan lekar för barnen. Luften fylls snabbt med glädje och barnskratt.

– Ni kan bli vad ni vill, bara ni tror på det, säger Ing-Marie Alfven i sitt tal till barnen.

På frågan om vad barnen drömmer om att bli när de blir stora, svarar de: läkare, sjuksköterska, polis och ingenjör.

När festdelen är över är det dags för mat. Lärarna visar barnen var de ska sätta sig och barnen bjuds på kyckling tikka masala. En del barn äter dubbla portioner. När jag frågar skolans rektor Dahrej varför de äter så mycket säger han med sorg i rösten:

– Det är den enda måltiden som en del av dem kommer att få i dag.

Rektor Dahrej bjuder ordentligt på sig själv. Efter maten kommer han inkörande på en scooter, med röd luva och barnen jublar av glädje. Det blir startsignalen för julklappsutdelningen. Alla barnen blir sedda, får en personlig julhälsning och en ryggsäck full med skolmaterial.

– Det här är bland det bästa jag vet, säger en leende Jonatan Alfvén när utdelningen är klar.

När festen är över, åker teamet till volleybollplanen. Det är dags för den traditionella volleybollmatchen mellan Sverige och Indien. Men trots att det svenska teamet kämpar hårt och är förstärkt av Världen idags reporter förlorar man två set av tre mot det indiska laget.

Dagen efter åker teamet vidare mot bordelldistrikten i en nordindisk stad för att tillsammans med lokala samarbetspartner arrangera julfester för barn, kvinnor och familjer som lever på bordellområdet.

Jag var med på resan förra året och mitt hjärta blev kvar här i Indien.

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...