Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Svenska tonårskillar undervisade kristna i Rwanda

Det började med ett skämtsamt svar, men slutade med att två svenska tonårskillar åkte på en alldeles egen missionsresa till Rwanda. Världen idag har pratat med 18-årige Samuel Strömberg, som nyligen kom hem från det afrikanska äventyret.

Nyheter · Publicerad 14:00, 3 sep 2023

I dag bor Samuel Strömberg i Botkyrka kommun, där han pluggar ett gymnasieprogram med inriktning på ekonomi och juridik. Men under en stor del av sin uppväxt bodde han i Myanmar, där hans föräldrar var missionärer. 

– Sedan dess har jag alltid haft en längtan efter att själv vara missionär och flytta tillbaka till östra Asien, berättar han.

Under förra sommaren åkte Samuel på en missionsresa i grupp till Ungern, vilket också gav mer­smak, men det var när hans pappa frågade om han ville göra någon resa även i år som han skämtsamt förde Afrika på tal, med tanke på att han aldrig hade varit på den kontinenten.

Pappa Marco Strömberg, ett välkänt ansikte för många i egenskap av programledare för Världen idags program Hotspot på Youtube, svarade med att på allvar föreslå en resa till Rwandas huvudstad Kigali, där en vän till honom bor – och sonen nappade.

Först var tanken att Samuel skulle åka själv, men sedan upplevde de att de skulle fråga en bekant genom församlingen Citykyrkan i Stockholm, 17-årige Benjamin Carlsson, om han också ville åka. Och Benjamin tackade ja efter att ha bett över saken.

Genom kontakt med en ungdomspastor i församlingen Church Life Assembly i Kigali fick de sedan en inbjudan och en plan för ett två veckor långt besök. På plats fick de framför allt bidra till församlingens arbete genom att predika vid ett flertal tillfällen, för både tonåringar och yngre vuxna. 

Samuel upplever att svenska kristna ungdomar tenderar att vara lite ljumma i sina kristna liv och han kunde se att samma problem finns även i Rwanda. Men bland rwandierna mötte han också flera ungdomar som han upplevde som brinnande och överlåtna. 

– Man har lärt sig läsa Bibeln. Flera jag pratade med vaknade mitt i natten och bad i en timme och det var deras rutin. De har förstått att Gud är så mycket högre än oss och är vår Herre, säger han. 

Han nämner vidare att ungdomspastorn hade tränat vissa av ungdomarna så att de själva kunde leda möten. Samuels bild av svenska församlingar är där­emot att det mest är äldre som leder ungdomarna, vilket han tror är en nackdel. 

– Om man bara tar emot men inte ger någonting går det inte att ta emot ännu mer från Gud. Man måste lära sig tjäna från början för att utvecklas, det är där gåvorna kommer fram, menar han. 

Att åka på missionsresa på tu man hand i stället för i grupp är för övrigt något som han nu kan rekommendera varmt. 

– När man är två så blir man väldigt mer öppen för människor runt omkring sig. Där kan man få nya kontakter och nya dörrar kan öppnas, säger Samuel Strömberg. 

Flera jag pratade med vaknade mitt i natten och bad i en timme och det var deras rutin.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00