På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Svenska smuggelbiblar hamnade hos Stasi

Bibelsmuggling från Ljus i öster, Open Doors och OM infiltrerades av Stasi under kalla kriget, avslöjar författaren Elisabeth Braw i en ny bok. Infiltrationen ledde till att tusentals biblar konfiskerades, berättar hon i en exklusiv intervju med Världen idag. Bibelsmugglingen ska dock inte ha visat sig vara lönlös.

Nyheter · Publicerad 10:17, 4 dec 2019

Bibeln var en hotfull bok för Warsawapakten under det kalla kriget. Boken representerade en annan världsbild än den socialistiska och sovjetiska. KGB bad därför Stasi om hjälp för att komma åt den illegala införseln av biblar till Sovjets kristna.

– Stasi hade en spion som lyckades infiltrera Ljus i öster, Open Doors och OM, organisationer som väldigt många svenska kristna gav pengar till. Stasi visste om hur bibelsmugglingen fungerade, de visste var depåerna fanns, vilket de informerade KGB om, säger Elisabeth Braw, som skrivit boken God's spies (Guds spioner), som beskriver hur Stasis omfattande infiltration av kyrkorna gick till.

– Leveranserna via Östtyskland nådde därför oftast inte fram. De tänkta mottagarna blev i stället häktade och böckerna beslagtogs på vägen. Organisationerna trodde att de hade räknat ut sina smugglingsnätverk så väl, men Stasi hade räknat ut hur det gick till, fortsätter hon när Världen idag träffar henne på Arlanda under ett kort besök hon gör i Sverige.

Elisabeth Braw är annars bosatt i Storbritannien och har varit korrespondent för Christian Science Monitor och Newsweek, samt skrivit i Wall Street Journal, Times of London, Foreign Policy och Financial Times, med fokus på europeisk säkerhet.

Hennes far Christian Braw är präst och har en bakgrund som tidigare kulturskribent på Världen idag.

Elisabeth Braw berättar att det var Gerd Bambowsky, med kodnamn IM Gerd, som infiltrerade de kristna smuggelnätverken. Redan i maj 1965 hade han skrivit på för Stasi och var resande predikant, ordinerad luthersk pastor, homosexuell och Stasis undercover-agent.

Elisabeth Braw beskriver hur Stasi hade en hel avdelning – avdelning XX/4 – för att spionera mot kyrkorna. Biskopar, präster, teologer och lekmän värvades för att gå den beryktade östtyska underrättelsetjänstens ärenden.

I mitten av 1960-talet skrev exempelvis den svenske prästen Alexander Radler på för Stasi, för att senare doktorera i Lund och bli teologiprofessor först på Åbo akademi och därefter på Umeå universitet, innan han avslöjades 2011 då han var präst i Burträsk.

Våren 1973 kom Gerd Bambowsky till tyska Ljus i öster i Korntal utanför Stuttgart och erbjöd sig att smuggla biblar till Ryssland, skriver Elisabeth Braw i sin bok.

Erbjudandet mottogs med förtjusning och han fick med sig ryska biblar redan när han lämnade platsen. Snart hade han infiltrerat organisationer som Open Doors, tyska Ljus i öster och OM.

Open Doors försåg honom med en specialbyggd minibuss med hemliga utrymmen att användas till smuggling. För sina uppdrag fick Gerd Bambowsky lön från Open Doors, Ljus i öster – och från Stasi.

Präster, teologistudenter och biskopar deltog i de bibelsmugglingskedjor som Gerd Bambowsky startade. Men i stället för att hamna hos ryska kristna var det den östtyska underrättelsetjänsten som blev mottagare. 1985 fick Stasi sextusen biblar och 1986 femtusen biblar via IM Gerds infiltrationsarbete.

Även namnen på de andra kurirerna, samt mottagarnas namn och adresser, hamnade via Bambowsky hos Stasi, som skickade dem vidare till KGB.

Det var inte bara biblar som konfiskerades. Tryckpressar för tryckning av biblar och kristen litteratur beslagtogs också.

I boken God's Spies beskriver Elisabeth Braw hur Erwin Damson på tyska Ljus i öster reagerade när han förstod att Gerd Bambowsky var Stasi-spion: ”Vi var naiva.”

Erwin Damson bedömer att omkring 50 000 biblar kom på villovägar på grund av Gerd Bambowskys infiltration.

– Den stora skandalen är att de här väldigt välvilliga organisationerna infiltrerades så grundligt av avdelning XX/4, sammanfattar Elisabeth Braw för Världen idag.

Hon beskriver hur Stasi egentligen var en inrikesorganisation, men eftersom avdelning XX/4 hade kyrkorna som sitt ansvar, fick agenterna agera utomlands, på grund av kyrkornas omfattande internationella kontaktnät.

– Stasi ville även veta vad Svenska kyrkan tyckte. Den representerade vid denna tid den svenska staten och kyrkans företrädare var dessutom väldigt intresserade av Östtyskland, förklarar Elisabeth Braw.

– Det fanns ledare i Svenska kyrkan som var väldigt inne på DDR-spåret och tyckte att det nästan var ett normalt land. När det då visade sig vara värre än de flesta hade trott, och att befolkningen inte ville ha systemet kvar, blev det nästan som en chock och en identitetskris för dem.

Elisabeth Braw beskriver i boken hur hon haft flera möten med översten Joachim Wiegand, som ledde byrån XX/4 under Östtysklands sista decennium.

– Det är första gången som chefen för byrån har låtit sig intervjuas, förklarar hon.

När Berlinmuren hade fallit, väcktes frågan vad som skulle göras med alla de 30 000 biblar som Stasi hade i sitt förråd.

Joachim Wiegands lösning blev att skicka dem till Moskva.

Den stora skandalen är att de här väldigt välvilliga organisationerna infiltrerades så grundligt.
Organisati-onerna trodde att de hade räknat ut sina smugglingsnätverk så väl, men Stasi hade räknat ut hur det gick till.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier