Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Svenska skattepengar går till abortimperialism i Afrika

Den svenska biståndspolitiken fortsätter att prioritera påverkansarbete för att förändra andra länders abortlagstiftning. I flera afrikanska länder bedrivs nu ett forskningsprojekt i syfte att få beslutsfattare att legalisera abort. Det hela finansieras av den svenska biståndsmyndigheten Sida.

Nyheter · Publicerad 07:00, 23 maj 2020

Uppskattningsvis 55 procent av Sidas hälsobistånd går till arbete med så kallade SRHR-frågor (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) uppger myndigheten själv på sin webbplats.

Nu uppmärksammar katolska Respekt det fyraåriga projektet ”African Population and Health Research Center” (APHRC), som finansieras av Sida.

Projektets syfte är att i första hand främja SRHR, där laglig abort enligt Sidas definition ingår.

Detta görs genom att bistå nyckelaktörer med hjälp att ”övervinna barriärer”, bland annat folklig opinion och lagstiftning, för att legalisera abort.

APHRC fokuserar särskilt på sju länder: Kenya, Rwanda, Zambia, Malawi, Sierra Leone, Burkina Faso och Liberia. Flera av dessa länder har i princip abortförbud eller en mycket strikt abortlagstiftning, något Sida vill förändra.

Ett vanligt argument för att motivera abortförespråkande arbete är statistik över hur många som drabbas av osäkra aborter. Sidaprojektet kritiseras dock av kenyanska debattörer för att sprida uppblåsta och missvisande siffror, skriver Respekt.

– Denna information har citerats så många gånger i SRHR-litteratur, men den är inte korrekt. Forskningen utfördes av organisationer som arbetar med SRHR-frågor i syfte att överdriva dödsfallen efter abort och sedan använda uppgifterna för att driva på legalisering av ”säkra aborter”, säger Wahome Ngare, barnläkare och gynekolog i Nairobi, till nyhetstjänsten Friday Fax, uppger Respekt.

– Kenyas grundlag tillåter abort endast när kvinnans liv eller hälsa är i fara,

Respekt hänvisar även till den kenyanska parlamentsledamoten Jennifer Shamalla, som menar att kraven på förändrad abortlagstiftning i huvudsak kommer utifrån.

– Det förekommer externa påtryckningar från biståndsgivare, senast vid en internationell konferens i Nairobi. Religiösa och civila samhällsorganisationer, som motsatte sig deras agenda för SRHR för ungdomar, fri abort och hbtq-agenda, uteslöts, säger Shamalla.

– De flesta lagstiftare skulle aldrig ens överväga att ändra pro-life-lagarna. Det skulle strida mot Kenyas grundlag, som vi alla har lovat att skydda och upprätthålla.

Hon och många andra i afrikanska länder med strikta abortlagar menar att försöken från biståndsgivare i väst att förändra lagstiftningen är ett tydligt exempel på nutida kultur- och åsiktskolonialism.

De flesta lagstiftare skulle aldrig ens överväga att ändra pro-life-lagarna. Det skulle strida mot Kenyas grundlag, som vi alla har lovat att skydda och upprätthålla.

Israels modell är hård – men konsekvent med judisk tradition

Israelkommentar Pendeln svänger alltid inom politiken. Ibland svänger den snabbare, ibland långsammare, men man kan... torsdag 28/5 00:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Familjefrågan. Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga... fredag 29/5 00:00

SVT sågas efter besked om könskrav i Mello

Public service. Alla Melodifestivalbidrag som skrivs av mer än en person kommer år 2022 behöva ha minst en kvinnlig... torsdag 28/5 16:54

Från en stund av nattvardsfirande på ett kafé i östra Turkiet

Missionsglimten En solig men kall dag sitter jag tillsammans med ett fåtal personer i den stad som vi bett så många... fredag 29/5 00:00

Inställda konferenser – siktar mot nästa år

Inställda konferenser. Efter 133 somrar i rad har coronapandemin tvingat Torpkonferensen till ett uppehåll. – Inte roligt,... torsdag 28/5 16:20

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Familjefrågan. Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga...

Socialistiska och liberala förbudskrav tog över svensk skola

Kampen om den svenska skolan (del 4/4). Efter 1990-talets friskolereform återfick Socialdemokraterna makten och inledde en rad samordnade...