På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Svenska skattepengar går till abortimperialism i Afrika

Den svenska biståndspolitiken fortsätter att prioritera påverkansarbete för att förändra andra länders abortlagstiftning. I flera afrikanska länder bedrivs nu ett forskningsprojekt i syfte att få beslutsfattare att legalisera abort. Det hela finansieras av den svenska biståndsmyndigheten Sida.

Nyheter · Publicerad 07:00, 23 maj 2020

Uppskattningsvis 55 procent av Sidas hälsobistånd går till arbete med så kallade SRHR-frågor (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) uppger myndigheten själv på sin webbplats.

Nu uppmärksammar katolska Respekt det fyraåriga projektet ”African Population and Health Research Center” (APHRC), som finansieras av Sida.

Projektets syfte är att i första hand främja SRHR, där laglig abort enligt Sidas definition ingår.

Detta görs genom att bistå nyckelaktörer med hjälp att ”övervinna barriärer”, bland annat folklig opinion och lagstiftning, för att legalisera abort.

APHRC fokuserar särskilt på sju länder: Kenya, Rwanda, Zambia, Malawi, Sierra Leone, Burkina Faso och Liberia. Flera av dessa länder har i princip abortförbud eller en mycket strikt abortlagstiftning, något Sida vill förändra.

Ett vanligt argument för att motivera abortförespråkande arbete är statistik över hur många som drabbas av osäkra aborter. Sidaprojektet kritiseras dock av kenyanska debattörer för att sprida uppblåsta och missvisande siffror, skriver Respekt.

– Denna information har citerats så många gånger i SRHR-litteratur, men den är inte korrekt. Forskningen utfördes av organisationer som arbetar med SRHR-frågor i syfte att överdriva dödsfallen efter abort och sedan använda uppgifterna för att driva på legalisering av ”säkra aborter”, säger Wahome Ngare, barnläkare och gynekolog i Nairobi, till nyhetstjänsten Friday Fax, uppger Respekt.

– Kenyas grundlag tillåter abort endast när kvinnans liv eller hälsa är i fara,

Respekt hänvisar även till den kenyanska parlamentsledamoten Jennifer Shamalla, som menar att kraven på förändrad abortlagstiftning i huvudsak kommer utifrån.

– Det förekommer externa påtryckningar från biståndsgivare, senast vid en internationell konferens i Nairobi. Religiösa och civila samhällsorganisationer, som motsatte sig deras agenda för SRHR för ungdomar, fri abort och hbtq-agenda, uteslöts, säger Shamalla.

– De flesta lagstiftare skulle aldrig ens överväga att ändra pro-life-lagarna. Det skulle strida mot Kenyas grundlag, som vi alla har lovat att skydda och upprätthålla.

Hon och många andra i afrikanska länder med strikta abortlagar menar att försöken från biståndsgivare i väst att förändra lagstiftningen är ett tydligt exempel på nutida kultur- och åsiktskolonialism.

De flesta lagstiftare skulle aldrig ens överväga att ändra pro-life-lagarna. Det skulle strida mot Kenyas grundlag, som vi alla har lovat att skydda och upprätthålla.

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Världen idag AB fick ny styrelseordförande

Världen idag. Per-Olof Eurell avgick som ordförande för Världen idags styrelse i samband med torsdagens... fredag 7/5 16:35

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier