Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Det tidsbegränsade äktenskapet kan enkelt ingås med hjälp av en muslimsk ledare, som oftast förrättar vigseln per telefon. (Kvinnorna på bilden har inget med artikeln att göra.) Foto: Pontus Lundahl/TT

Svenska shia-ledare förmedlar tillfälliga ”sex-äktenskap”

Tidsbegränsade äktenskap mot pengar – förrättade av shiamuslimska ledare – både förekommer och accepteras av en mängd föreningsföreträdare runt om i Sverige, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

Efter bara en eller några timmar med sex kan ”äktenskapet” vara över, beskriver prostituerade.

Nyheter · Publicerad 10:00, 12 maj 2022

Enligt en av de två prostituerade som Uppdrag granskning talar med på arabiska i programmet ”Sexköp i Allahs namn” är det ungefär var tionde kund som kräver ett upplägg där denne först ingår ett tidsbegränsat äktenskap med henne, utfärdat av en muslimsk ledare, innan de har sex.

– Efteråt säger mannen: ”Du är frånskild.” Oavsett så är äktenskapet tidsbegränsat. När tiden passerat är det över. Äktenskapet är över, och sexet, säger kvinnan.

De båda prostituerade, som är hemmahörande på olika orter i Sverige, uppger sig vara vana vid så kallade tidsbegränsade giftermål. De förklarar att upplägget syftar till att göra den sexuella förbindelsen tillåten enligt islam.

Det tidsbegränsade äktenskapet, eller ”njutningsäktenskapet” som det också kallas på arabiska, kan enkelt ingås med hjälp av en muslimsk ledare. Denne behöver inte heller vara på plats, utan förrättar oftast vigseln per telefon, uppger kvinnorna.

–  Han säger: ”Min dotter, går du med på att gifta dig med den här personen, för den brudgåvan, för den tiden?” Några timmar, dagar eller månader. Allt enligt avtal, beskriver de.

Den så kallade ”brudgåvan”, som i de här fallen fungerar som betalning, uppges handla om mellan 1 500 och 3 000 kronor per tillfälle, plus att den religiösa ledaren också brukar få betalt.

– Mellan 500 och 1 000 kronor går till ”shejken”, säger den ena kvinnan.

SVT:s granskning visar samtidigt att det mycket väl kan vara andra kvinnor än yrkesprostituerade som ingår tidsbegränsade äktenskap mot pengar i Sverige.

Enligt ett vittnesmål till redaktionen ska en shiamuslimsk ledare i Sverige ha blivit kontaktad av en kvinna i en akut ekonomisk nöd sommaren 2020 och då ha erbjudit ett dylikt arrangemang som lösning för henne.

– Det var vidrigt. Det var den enda hjälp han erbjöd henne, säger uppgiftslämnaren, som menar att den muslimske ledaren i praktiken agerade som hallick.

När Uppdrag gransknings kvinnliga reporter, som talar arabiska, ringer runt till olika shiamuslimska föreningar i Sverige och uppger sig vilja ingå ett tidsbegränsat äktenskap för att få pengar, visar det sig också att ett flertal föreningsföreträdare är beredda att hjälpa henne. Endast fyra av de totalt 20 företrädarna tar tydligt avstånd från förslaget.

När en manlig reporter kontaktar tolv olika muslimska ledare och ber om hjälp att hitta en tillfällig fru, möts han också av tillmötesgående, även om vissa säger att de inte känner till någon kvinna att förmedla.

Sveriges högsta ledare för shia-samfunden, Haider Ibrahim, berättar för Uppdrag granskning att tillfälliga äktenskap är ett accepterat koncept inom shia-islam, som kan användas av par som vill pröva sin relation innan de ingår ett långvarigt äktenskap.

Men när reportrarna låter honom veta hur olika muslimska företrädare i landet har uttalat sig positivt till upplägg där det i stället handlar om en man som vill betala för en tillfällig sexuell relation med en kvinna, blir han uppenbart obekväm.

– Det är hemskt. Man ska inte uttnyttja folk som befinner sig i en svår situation. Jag är djupt sårad och ledsen och otroligt upprörd, säger han och suckar.

Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt

Ledare Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten. Som efter Uppdrag gransknings program... tisdag 17/5 00:10

Sömnbrist kan påverka hur man uppfattar andra

Ett argt ansiktsuttryck kan tolkas som mindre trovärdigt, och ett neutralt kan uppfattas som mindre... tisdag 17/5 04:30

Stakset möter unga i Clara kyrka

Ungdomsmöte. UMU bjuder in till ekumeniskt ungdomsmöte i S:ta Clara kyrka i Stockholm onsdagen den 18 maj.... måndag 16/5 20:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Stegrande rysk ilska över svensk-finskt Natobesked

Nato. Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato är ett ”allvarligt misstag”, säger Rysslands vice... måndag 16/5 15:50

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier