Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Svenska regeringen pressas att öka skyddet för kristna

På söndagen utfördes flera terrordåd mot kyrkor i Indonesien med många döda och skadade som följd. Nu uppmanar Nuri Kino, journalist som driver A demand for action, människor att höra av sig till Utrikesdepartementet och pressa den svenska regeringen att ta kristnas utsatthet på allvar.

Nyheter · Publicerad 12:16, 15 maj 2018

Redan samma dag som terrordådet var Nuri Kino i kontakt med regeringens särskilda sändebud mot islamofobi och antisemitism, Joachim Bergström. Mot bakgrund av den fruktansvärda förföljelse kristna utsätts för runt om i världen frågade Kino varför inte också kristofobi nämns.

– I min kontakt med Bergström hävdar han att han också jobbar för att hjälpa förföljda kristna. Jag vill veta att det stämmer och har bett om material som bevisar det. Och oavsett vilket så måste regeringen lyfta in kristofobi i titeln för det särskilda sändebudet. Om inte är det diskriminering mot världens mest förföljda grupp, säger Nuri Kino till Världen idag.

På Facebook frågar sig Kino varför en "humanitär stormakt" som Sverige med den "första feministiska regeringen" inte inkluderar världens mest förföljda grupp, kristna. Han uppmanar sina följare att mejla till Utrikesdepartementet för att fråga samma sak. I ett förslag till mejl skriver han bland annat: 

”Att kristna dödas och förföljs för sin tro är inte längre en hemlighet. Varför nämns inte kristna i ansvarsområdena för det särskilda sändebudet Joachim Bergström”?

Nuri Kino och hans kollega Amar Sabri träffade häromveckan representanter för USA:s utrikesdepartement på ambassaden här i Stockholm för att bland annat diskutera assyrier/syrianers och andra kristnas framtid i Mellanöstern.

– Det är ofattbart att i länder som USA och Danmark så kallas motsvarigheterna till Bergström för speciella sändebud för religiös frihet men inte i Sverige, här exkluderar man genom att specifikt nämna de två andra världsreligionerna i sändebudets titel. Hur tänker de? Om Margot Wallström och hennes stab ska upprätthålla respekt hos oss måste hon genast ändra titeln. Jag har påtalat det flera gånger men får inget gehör.

Nuri Kino konstaterar också att det numera knappt går en dag utan att vi hör om fruktansvärda oförrätter mot kristna.

– Det senaste decenniet har vi sett våldet mot icke-muslimer öka lavinartat. Hundratals kyrkor i olika länder har bombats, många gånger medan mässor pågått. Nunnor, munkar, präster och biskopar har kidnappats och slaktats. Två av Syriens högsta kristna religiösa ledare, två ärkebiskopar, har i fyra år varit spårlöst försvunna, säger han och kräver att regeringen nu agerar för att inkludera också utsatta kristna. 

– Enligt organisationen Open Doors är kristna dessutom världens mest förföljda folkgrupp. Detta kan Bergström och Wallström omöjligt ha missat.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...