Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Moskéer kräver en wali för att kvinnor ska få gifta sig enligt islam. Foto: Jon Gambrell/AP/TT

Svenska moskéer kräver förmyndare till bruden

Pappa, farbror, bror eller någon annan manlig släkting måste ge sitt samtycke för att vuxna kvinnor ska få gifta sig enligt islam i flera svenska moskéer.

Nu ska Kammarkollegiet undersöka hur moskéerna följer de svenska reglerna för vigselrätt.

Nyheter · Publicerad 07:00, 14 feb 2023

Flera moskéer i Sverige kräver att vuxna kvinnor som vill gifta sig enligt islam har en manlig förmyndare, skriver Expressen. Tidningen har kontaktat flera moskéer, och en arabisktalande kvinna har frågat moskéerna om kraven på förmyndare vid vigseln.

Kartläggningen visar även att samfund som fått vigselrätt från Kammarkollegiet tillämpar kravet på en förmyndare, en så kallad wali. Det ska vara en far, en bror eller någon annan manlig nära släkting.

Andra kan vara förordnade av länsstyrelsen som borgerliga vigselförrättare men ändå viga par både borgerligt och religiöst, skriver Expressen.

Khaled Nasser Al-Awad från Västeråsförsamlingen uppger att par kan gifta sig borgerligt via församlingen.

– Om man vill gifta sig borgerligt kan vi ordna det ändå. Men vill man gifta sig i moskén ska kvinnan ha en wali, säger han till Expressen.

Kravet på wali måste uppfyllas för att äktenskapet ska kunna registreras i muslimska länder, enligt Khaled Nasser Al-Awad.

Expressen hänvisar också till sajten islam.nu, där det i en inspelad föreläsning om ”Det lyckade äktenskapet” sägs att kvinnan ska ha en förmyndare.

”Vissa tycker att det låter gammalmodigt, speciellt i svenska ögon, att en kvinna måste ha en wali, att hennes far måste vara där och godkänna. Men det handlar bara om att förse kvinnan med vad som är bäst för henne”, säger föreläsaren Abdulwadod Frank i den inspelade föreläsningen.

Expressen har talat med Jan Sterner på Kammarkollegiet, som uppger att inget islamiskt samfund har begärt att få tillämpa wali-kravet när de ansökt om vigselrätt, och att detta inte heller finns med i någon godkänd vigselordning.

– Så ska det inte gå till, säger han.

Han säger vidare att ingen som tillhör ett samfund ska vara förordnad av länsstyrelsen för borgliga vigslar.

– Det är viktigt att man håller isär detta, säger Jan Sterner och påpekar att de nu ska se över hur reglerna efterlevs.

Wali

Walin är en man som gifter bort kvinnan. Det ska i första hand vara kvinnans far, men om han inte är tillgänglig finns en successionsordning där en annan manlig släkting kan gifta bort kvinnan. Walin ska ge sin tillåtelse till äktenskapet.

Källa: Islam.nu, föreläsningen ”Det lyckade äktenskapet” del 4, ”Vem är wali och vad har han för roll?”

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00