Undersökningen är en upprepning av en likartad studie som gjordes 2007, och frågorna skickades enligt Läkaresällskapets hemsida ut till ”randomiserat urval av svenska läkare verksamma inom några relevanta kliniska specialiteter”.
Den fråga som 1 200 läkare fick ta ställning till 2007 gällde så kallat läkarassisterat självmord, det vill säga att läkaren förskriver dödliga doser läkemedel till en beslutskapabel patient som är terminalt sjuk och lider svårt, förutsatt att detta är lagligt och att patienten själv intar substansen.
Av de svarande då var 34 procent positiva till att förskriva letala doser läkemedel under de givna förutsättningarna, medan 39 procent var emot och 25 procent var tveksamma.
– Läkare och sjuksköterskor är restriktiva om man jämför med övriga befolkningen. Ungefär 80 procent av svenskarna är för dödshjälp enligt en undersökning som tidigare genomförts av Sifo, sa Rurik Löfmark, överläkare och docent i medicinsk etik vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien, till Läkemedelsvärlden vid tillfället
Den enkät som gick ut i november skulle egentligen skickats ut i våras, men pausades på grund av pandemin.
Undersökningen är ett samarbete mellan Lime på Karolinska Institutet (KI) och Svenska Läkaresällskapets etikdelegation.
”Dödshjälp är en kontroversiell fråga som många nog helst inte vill ta i. Svenska Läkaresällskapet anser tvärtemot en sådan uppfattning att det är en fråga som vi som läkare och samhällsmedborgare bör vara med och diskutera,” skriver Mikael Sandlund, ordförande i Läkaresällskapets etikdelegation, på organisationens.
”I dag är läkarassisterat döende inte tillåtet i Sverige, och om det skulle bli det så behöver först lagändringar, kanske en speciallagstiftning, beslutas av riksdagen. Därför är läkarassisterad dödshjälp en samhällsfråga – och en läkarfråga”.