För några dagar sedan bjöd Hakarps församling i Huskvarna in artisten Elwin som blev känd i TV4-programmet Talang förra året. Då 15 år gammal berättade Elwin om att ha ”kommit ut” som kille efter att ha fötts som tjej.
”Hör honom dela med sig av sina tankar och erfarenheter, om att få vara den man är”, skrev Huskvarna pastorat på Facebook när man bjöd in till samlingen.
Exemplet ger en bild av den resa Svenska kyrkan gjort på området på bara några få år. En tydlig milstolpe var den ”Transhearing” som Svenska kyrkan arrangerade 2019 där kyrkans högsta ledning, bland andra ärkebiskop Antje Jackelén, medverkade.
Under samlingen jämfördes Jesu fråga till Petrus i Bibeln, ”Vem säger ni att jag är?”, med en ”komma ut-process” och Jackelén beskrev hearingen som ett startskott, ”en markering”.
En av Svenska kyrkans ledande teologer, kyrkosekreterare Cristina Grenholm, slog då fast att Svenska kyrkan inte har en ”stereotyp” syn på kön utan står för en ”tydlig relativisering av den binära uppfattningen av kön”.
I samband med nationella och lokala Pridearrangemang har flera församlingar inom Svenska kyrkan erbjudit ”doppåminnelser” för transpersoner. Det beskrivs som ”en möjlighet att få höra sitt sanna namn och pronomen uttalas i kyrkorummet”.
Det handlar alltså om att en kyrklig ledare säger det namn en person som bytt kön tagit, något som kyrkan på det sättet vill ”välsigna”.
Förra året publicerade Västerås stift på sin webbplats ett öppet brev i mycket högt tonläge där man gick till attack mot alla som ifrågasätter hbtq-rörelsens officiella syn på transfrågan.
”Vi ser att transexkluderande feminism använder en retorik som vi känner igen från radikala högerkristna grupper och högerpopulister”, skrev man och kopplade personer som kritiserar transrörelsen till ”ord och handlingar som hämtar sin näring ur några av mänsklighetens mörkaste sidor”.
Kritiken mot brevet blev massiv och tvingade stiftet att gå ut och meddela att budskapet inte var ”förankrat”. Än i dag finns dock brevet kvar, publicerat i sin ursprungliga form på stiftets webbplats.