Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Svenska friidrottare ska få tävla utifrån upplevt kön

Ungdomar upp till 18 år ska kunna tävla utifrån det kön de upplever sig ha. Det är kontentan av en ny policy som Svenska friidrottsförbundet har antagit.

Under hösten ska man titta på frågan även när det gäller vuxna elitidrottare.

Nyheter · Publicerad 17:00, 14 jun 2021

Svenska friidrottsförbundet har antagit en ny policy för inkludering av transpersoner. Den ska göra det enklare för unga idrottare att välja tävlingsklass utifrån det kön de identifierar sig som, skriver Dagens Nyheter.

– Oavsett vilket kön du är född i kan du få tävla i den flick- eller pojkklass du känner att du tillhör, säger Hillevi Thor, avdelningschef på förbundets föreningsavdelning, till tidningen.

Hon förklarar att policyn gäller bredd- och motionstävlingar, där transpersoner upp till 18 år nu får välja klass utifrån det kön de upplever sig ha.

Friidrottsförbundet kan utfärda ett frivilligt tävlingsintyg som bekräftar den klass personen ska tävla i. Det görs efter ansökan och samtal med individen och personer i individens närhet.

I sociala medier möter den nya policyn massiv kritik.

”Ni fattar inte vilken dammlucka det är ni öppnar. Kul för alla småtjejer som vill satsa på friidrott hädanefter”, skriver exempelvis statsvetaren Therse Verdun på Twitter.

”Har en kompis vars dotter spelade basket och konkurrerade om plats på sin position med en transkille! Hon var jätteduktig men spelar inte basket längre, av förklarliga skäl”, skriver en annan person.

Ytterligare en person menar att policyn kommer ”ta död på kvinnoidrotten”.

Friidrottsförbundet ser den nya policyn som ett första steg och vill nu arbeta vidare med frågan. Detta eftersom policyn, enligt förbundets hemsida, ”inkluderar transpersoner till viss del men inte fullt ut”.

Under hösten ska man tillsätta en arbetsgrupp med ansvar för implementering av policyn och fortsatt arbete med målgruppen för elitinriktad idrott.

Oavsett vilket kön du är född i kan du få tävla i den flick- eller pojkklass du känner att du tillhör.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00