”Herre, låt mig förstå att mitt liv har ett slut, att det finns en gräns för mina dagar, så att jag inser hur förgänglig jag är.
Psaltaren 39:5

Världen idag

Svenska företagare såg Gud i Egyptens sopstad

Mäktiga mirakel mitt i mänsklig misär. Det fick en delegation svenska kristna företagare möta när de nyligen besökte Egyptens huvudstad, Kairo, och "Garbage city”, sopstaden. – Herren är en hjälpare för den som ingen hjälpare har, säger en av de svenska företagarna, Magnus Olsson.

Nyheter · Publicerad 17:00, 15 nov 2017

Världen idag berättade för en tid sedan om en grupp svenska företagare som reste till Egypten för att starta upp Focus Business School, i syfte att hjälpa människor till en inkomst och ett bättre liv.

I samband med resan gjorde de också ett besök i en del av Kairo som är känd för sin nöd och sociala utsatthet. Den kallas Sopstaden, helt enkelt för att den till stor del består av berg av sopor. Här bor mer än 250 000 människor och lever i hög utsträckning på att sortera skräp och försöka tjäna pengar utifrån det man finner i högarna.

– Det här är en av de mest utsatta platserna i hela världen. Många bor mitt bland skräpet och det är stor nöd. Jag har sett mycket misär vid resor på olika håll, men det här var väldigt speciellt, berättar Magnus Olsson, som till vardags driver Ströms slott utbildning.

Han och de svenska företagarna fick också höra om ett växande ljus i misären. En orsak är den koptiske prästen Samaan Ibrahim, som sedan 70-talet ägnat sitt liv åt att göra en skillnad i området. Till en början fanns ingenstans att hålla möten, men prästen hittade en grotta att be i. Under tre veckor gick han dit och bad.

En dag blåste det upp till storm och soporna flög runt i luften. Ett papper flög in i grottan. Prästen berättade för den svenska delegationen att när han läste vad som stod på lappen kunde han inte tro sina ögon. Det var en vers från Apostlagärningarna 18: "Var inte rädd, utan tala och låt dig inte tystas! Jag är med dig. Ingen ska röra dig eller skada dig, för jag har mycket folk här i staden."

Han tog det som ett tilltal från Gud och började med gudstjänster.

Sedan dess har flera enorma mirakler skett som gjort att verksamheten växt kraftigt. Bland annat ska fyra personer ha uppväckts från de döda. Människor omvänder sig, missbrukare blir befriade och allt större skaror samlas.

I dag finns där en stor klippkyrka i grottor som tidigare var fyllda av sopor, och rörelsen av människor som reser sig ur mörker och hopplöshet växer.

– Detta är människor som inte har någon välfärd eller sjukvård, så de får i stället kasta sig på Gud och be om sitt dagliga bröd. Och Gud svarar på bönerna, säger Magnus Olsson.

Han beskriver hur ett starkt kristet arbete vuxit fram i anslutning till sopstaden. Mitt i misären kan man se att människor satt upp saker som indikerar en tro på Jesus, såsom bibelord och tavlor.

Magnus Olsson säger att han med sig hem till Sverige tagit en förstärkt tro på att Gud bryr sig om och hjälper.

– Herrens ögon överfar hela jorden, han söker människor som vänder sig till honom och då är han beredd att hjälpa. Han finns med i nöden och svårigheterna, men det finns också kraft till upprättelse och förvandling. Det är det som är evangeliet, säger han.

”Herrens ögon överfar hela jorden, han söker människor som vänder sig till honom och då är han beredd att hjälpa”

När islamisering blir ett hot mot tron och friheten

Ledare I en metodistkyrka i sydöstra England knivmördades nyligen den brittiske parlamentsledamoten David... torsdag 21/10 00:10

Församlingen är en del i det samhälle där vi är satta att vara och verka.

Inför söndag I Jeremia 29:7 står:  ”Sök den stads bästa dit jag har fört er.” Detta skriver han till ett folk... torsdag 21/10 00:00

Bör Israel förse Jordanien med vatten?

Israelkrönika Förra veckan ingick Israel ett avtal med Jordanien, där Israel förpliktar sig att leverera dubbelt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier