Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Svenska folket fick möta barnmorska i "landsflykt"

"Här i Norge får jag jobba med mitt drömyrke". Det deklarerade barnmorskan Ellinor Grimmark inför mängder av svenska tv-tittare i SVT:s samhällsprogram Agenda på söndagen. Efteråt rasade en het studio-debatt om rätten till samvetsfrihet.

Nyheter · Publicerad 16:42, 16 jan 2018

– Jag tror att livet börjar vid befruktningen och jag kan inte avsluta liv, var det första som Ellinor Grimmark sade när Agenda besökte henne i hemmet i Norge.

Hit flyttade hon sedan svenska domstolar ställt sig på landstingens sida och förklarat att en barnmorska, som inte vill befatta sig med aborter, inte kan arbeta i Region Jönköping. I Norge, fick tittarna veta, finns lagstadgad samvetsfrihet för barnmorskor sedan 40 år tillbaka.

Agenda visar hur Ellinor Grim­mark förbereder sig för att arbeta nattskift på förlossningen på ett sjukhus i södra Norge, och låter henne berätta om sina tankar.

– Här i Norge får jag jobba med mitt drömyrke, säger Ellinor Grimmark, som dömdes att betala drygt en miljon kronor i rättegångskonstader för sitt tilltag att stämma dåvarande landstinget i Jönköping.

– Jag hoppas att Europadomstolen ska se varför det egentligen är ganska absurt att jag inte får lov att gå in i förlossningsvården i Sverige. De allra, allra flesta länderna i Europa har samvetsfrihet, och de har det utan problem.

Men inte alla barnmorskor som vill arbeta med samvetsfrihet, eller reservationsrätt som det heter, kan få anställning precis där de vill i Norge. Det förklarade Kirsten Jörgensen, ordförande för Norska barnmorskeförbundet.

– Där man har en begränsad personalstyrka kan det faktiskt bli en brytpunkt, naturligt nog, sa hon till Agenda.

– Man kan inte ha en avdelning där nästan alla barnmorskor reserverat sig.

I debatten som följde i studion efter inslaget stod Europaparla­mentarikerna Malin Björk (V) och Lars Adaktusson (KD) mot varandra i frågan.

– Samvetsfrihet och tankefrihet är vitala delar av demokrati och det demokratiska systemet. Det är ett mått på majoritetssamhällets respekt och förståelse för minoriteter, till exempel troende kristna, sa Lars Adaktusson.

– Att inte få vara aktuell för ett yrke för att man inte är beredd att utföra mycket begränsade delar av det yrket, blir ju en form av yrkesförbud.

Malin Björk påstod i debatten att Ellinor Grimmarks fall ”finansieras och drivs med hjälp av Alliance Defending Freedom, som är en kristen fundamentalistisk, amerikanskt finansierad organisation”.

Det var för ett år sedan som Sveriges Radio i ett inslag gjorde gällande att Ellinor Grimmarks fall drevs av den amerikanska justistorganisationen som ett sätt att motarbeta aborträtten i Europa.

Det föranledde Scandinavian Human Rights att förklara att ADF skrivit rättsutlåtanden till tingsrätten, på de svenska advokaternas begäran, samt bidragit till fonden som hjälpte barnmorskan att betala sina rättegångskostnader. ”ADF har inte haft något ombud involverat i processen, och deras delaktighet går inte utöver vad som här beskrivits” skrev juristorganisationen.

Malin Björk menade att reglerad samvetsfrihet inskränker kvinnors möjlighet att få abort på ett skyndsamt sätt även i länder som Norge, och att kampen för samvetsfrihet i Sverige är ett förtäckt sätt att undergräva aborträtten.

– Vi som jobbar med kvinnors rättigheter och rätten till våra kroppar, vi vet ju: att försöka ge sig på att introducera och, där det redan finns, utvidga samvetsklausuler, eller som jag skulle vilja kalla det – vårdvägransklausuler – är ju den huvudsakliga strategin som abortmotståndarna i Europa använder sig av nu.

– Demokrati börjar med våra kroppar och rätten att bestämma över dem.

En stor del av samtalet kom att handla om hur man ska se på diskussionen om abort på europanivå, där Lars Adaktusson förklarade att han röstat mot förslag om abort för att markera att frågan är en nationell angelägenhet.

Jag hoppas att Europadomstolen ska se varför det egentligen är ganska absurt att jag inte får lov att gå in i förlossningsvården i Sverige. De allra, allra flesta länderna i Europa har samvetsfrihet, och de har det utan problem.

Tre döda i Strasbourg – hotnivån höjs

Frankrike. Jakten på den man som på tisdagskvällen sköt ihjäl tre personer och skadade tolv på en julmarknad i Strasbourg pågår fortfarande. Frankrike höjer...

IDF-soldater skildrar historien från sin synvinkel

Berättelser. Organisationen ”Min sanning” (Ha-Emet Sheli) fick under den gångna veckan relativt stor mediebevakning i Israel efter att de publicerat en...

Centerns vänsterflirt bryter utrikes trend

Ledare Liberalas två alternativ Så verkar det klart att Stefan Löfven kommer att röstas ner som statsminister en andra gång. Det är en naturlig följd av både valresultatet och den...

Nominering av polischef blir politisk stridsfråga

Polisen. För en månad sedan nominerades Moshe ”Chiko” Edri av ministern för inrikes säkerhet, Gilad Erdan, till nästa polischef. Nomineringen godkändes av...

Mukwege prisas: ”En människa med stark moralisk resning”

Nobelpriset. En orädd och helgjuten människa med stark moralisk resning. Så beskriver journalisten Birger Thureson vännen Denis Mukwege, som han träffade dagligen...