Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Magnus Norell menar att det svenska erkännandet av en palestinsk stat stärker de mer hårdföra krafterna på den palestinska sidan. Foto: Christine Olsson/TT

"Svenska erkännandet har stärkt krafter som inte vill förhandla"

Den diplomatiska sprickan mellan Sverige och Israel växer. Terrorismexperten Magnus Norell menar att Sverige inte längre har någon roll att spela i Mellanösternkonflikten.- Erkännandet försvagar de som vill ha kompromisser, det kan en blind se, säger han.

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 jan 2015

Trots de starka israeliska reaktionerna på svenska regeringens erkännande av en palestinsk stat så planerade utrikesminister Margot Wallström (S) en resa till Israel, som sedan fick ställas in. I motsats till vad Wallströms stab uppgett framkom senare att resan ställdes in till följd av ovilja från Israels håll.

Magnus Norell är forskare med inriktning på krig och terrorism i Mellanöstern. Han säger att regeringen antingen inte begrep vilka konsekvenser erkännandet av en palestinsk stat skulle få, eller att man helt enkelt struntade i det.
- Det är en väldigt stark markering när en utrikesminister inte är välkommen annat än som turist. Det man säger är "vi är inte ett dugg intresserade att träffa dig".

Utrikesministern valde att gå ut i Dagens Nyheter och kritisera Israel hårt för deras linje mot Sverige. Finns det en risk att Sverige ytterligare fördjupar de diplomatiska problemen med Israel?
- Jag vet inte hur mycket den här regeringen kan förvärra situationen, förbindelserna var rätt taskiga redan innan.

Enligt Magnus Norell är det "politisk mytologi" att Sverige fortfarande skulle kunna ha ett inflytande i relationen mellan Israel och palestinierna.
- Sverige har inte någon roll att spela här, det har man inte haft på lång tid. Både palestinier och israeler är nog eniga om att Sverige är ett propalestinskt land. Om Sverige skulle vilja spela en konstruktiv roll så finns ju inte de möjligheterna nu.

Du menade i ett blogginlägg tidigare att erkännandet kom vid en spektakulärt dålig tidpunkt, varför?
- Det var ett känsligt läge under hösten när framför allt amerikanerna försökte hitta ett sätt att räta upp och få igång reella förhandlingar. Det är också korkat för Sverige har tidigare sagt att lösningen ligger i förhandlingar mellan parterna. Det här är ett sätt för palestinierna att nå fram till resultat utan förhandlingar.

Du menar också att det svenska erkännandet stärkt de mer hårdföra krafterna på den palestinska sidan, hur märks det?
- Det visar ju att du kan nå fram till det du vill utan förhandlingar. De i Hamas, och även inom Fatah, som överhuvudtaget inte är intresserade av förhandlingar stärks av detta.
- De som vill förhandla får det svårare. De måste försvara sig både mot kritik att det inte går, och att en annan linje fungerar mycket bättre.

Återupprätta det svenska civilsamhället

Ledare Ett viktigt steg för att få det vacklande svenska samhället i balans är att civilsamhället... torsdag 22/10 00:00

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?... torsdag 22/10 00:00

Jag är så tacksam för att det fanns en liten församling i det samhälle där jag växte upp.

Det är viktigt att komma ihåg varifrån man kommer. Själv växte jag upp i en litet gruvsamhälle i... torsdag 22/10 00:00

Cecilie Fassotte: ”En spännande resa”

Norska kyrkan. – Det är otroligt fint att gå den här vägen som par, säger Cecilie Fassotte, 44 år. Hon upplever...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...