För många är bönemånaden en möjlighet att lyssna in vad Gud har att säga sin församling om året som ligger framför. Patrik Sandberg är ledare och inspiratör för Sverigebönen och vill uppmuntra församlingar att be för framför allt tre saker.
– Be för att bibelläsningen kommer i gång, att andedopet i församlingen kommer i gång och självklart att den gemensamma bönen kommer i gång, säger han, och tillägger:
– Det är ofta utsedda böneledare som håller i bönen och det är bra, men jag önskar också se att hela ledarskapet kliver in i bönen i januari, därför att bedjande ledare får en bedjande församling.
När det gäller fasta tror Patrik Sandberg att det är bra att göra det gemensamt med andra, speciellt om man är nybörjare. Några mer konkreta tips är att vara aktiv och inte passiv i sin fasta.
– Bönepromenader är bra, för då kommer man utanför huset. Gå ut i naturen där det kan vara lättare att höra Gud tala. Att spela lovsång när du söker Gud i fastan är också bra, säger han.
Det är även bra att förbereda sig inför fastan, menar Amanda Göransson, som är en av initiativtagarna till bönesatsningen Sverige 365.
– Fråga Gud vilken sorts fasta du ska ha, hur länge och när. Och fundera också över vad du vill fasta för. Jag brukar säga att konkreta böner ger konkreta svar, säger Amanda Göransson.
– Gå in i det med tro och förväntan om att något kommer att ske, tillägger hon.
Amanda Göranssons egna förväntningar och hennes stora bön för det här året är att Sverige ska få en större uppenbarelse av Guds fadershjärta.
– Dels för Sverige som land men också som individer och för dem som inte känner honom, säger hon.
För att fler människor ska få lära känna Jesus behöver församlingarna bli bättre på att sprida det glada budskapet. Det är något som Göran Undevall, talesperson för nätverket Bönetåget, har tänkt mycket på de senaste dagarna.
– Församlingarna behöver nå nya människor med evangelium. Inte bara dem vi nått tidigare, utan vi behöver sträcka oss längre, säger han.
På frågan om fasta råder han nybörjare att avstå från något, oavsett hur litet det än är, och avsätta den tiden i bön i stället.
– Bönen är oljan i maskineriet. Utan bön blir det torrt och svårjobbat i Guds rike, säger Göran Undevall.
Vad gör man om man upplever svårigheter med att be?
– Jag tror det är bra att komma överens med flera om att be tillsammans. Och för egen del att avsätta bönetider. Det finns mycket annat som ibland är roligare och intressantare, vilket bönen också är när man hittar kärnan. Därför är bönen något man måste återerövra hela tiden, säger Göran Undevall.