Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Svensk VM-spelare vill vara förebild för kristna

Isaac Kiese Thelin tillhör den 23-mannatrupp som tagits ut i Sveriges fotbollslandslag till VM i Ryssland. Inför mästerskapet fick han förbön vid en gudstjänst i Citykyrkan i Örebro och han berättar öppenhjärtigt om sin kristna tro i en intervju med Aftonbladet.

Nyheter · Publicerad 10:14, 9 jun 2018

Isaac Kiese Thelin är en av fyra anfallare som ska stå för målen när Sverige reser till VM. Och inför avresan har han inte bara tränat hårt, han har också bett om hjälp från Gud.

På Tomas Lindéhs Instagram, en av ledarna i Citykyrkan i Örebro, kunde man nyligen se Kiese Thelin med böjt huvud ta emot förbön i församlingen, inför äventyret i Ryssland.

”Vi är så stolta över dig, inte bara för dina prestationer på planen, men framför allt för den du är!! Ödmjukheten själv och en fantastisk representant för det du står för och den du tror på”, skriver Lindéh.

Isaac Kiese Thelin besöker kyrkan när han är hemma i Sverige.

– Det känns jättebra, jag är troende kristen och att ha andra troende från kyrkan bakom sig ger en otrolig energi, säger han till Aftonbladet.

Han menar att kyrkan betyder jättemycket för honom.

– Jag känner energi när jag går därifrån, och jag hoppas kunna vara en bra förebild för andra kristna.

På frågan om han besöker någon församling i Belgien där han för tillfället är proffs svarar han:

– Nej, men vi har lite bibelstudier med några andra spelare ute i Europa, via Skype. Vi fotbollsspelare är ofta i samma situation, många är troende även om det kanske är lite mer stängt i Sverige.

Kiese Thelin gjorde succé i allsvenskan för några år sedan men hade sedan en tuff tid i klubbar som Bordeaux och Anderlecht. Men när han lånades ut till belgiska bottenklubben Waasland-Beveren lossnade allt. Han har öst in mål den senaste tiden, något som gjorde att hans plats i VM-truppen säkrades.

Där får han sällskap av bland andra anfallaren John Guidetti som tidigare också han öppnat upp om sin Gudstro.

I samband med bragden när Sverige vann U21-EM 2015 berättade han i Dagens nyheter att han ber till Gud inför matcherna, något som började när han bodde med sin familj i Afrika under uppväxten.

– Där bad vi före och efter varje träning. Nu ber jag inför varje match precis innan jag går in på plan. Och varje kväll. Det har blivit en grej liksom, berättade Guidetti.

– Det är skönt att Gud finns där och tar hand om mig. Han vakar över mig i vått och torrt, på plan också.

Sveriges första match i VM spelas mot Sydkorea den 18 juni.

Fotbolls-VM

VM i fotboll spelas i Ryssland och pågår 14 juni–15 juli. Det är den 21:a VM-turneringen för herrar. 32 landslag har kvalificerat sig till mästerskapet och dessa spelar uppdelade i åtta grupper där de två främsta i varje grupp går vidare till slutspel.

Sverige tog sig till VM bland annat genom att sluta före Holland i sin kvalgrupp, och genom att slå ut stornationen Italien i ett play off över två matcher. I Sveriges grupp ingår också Sydkorea, Mexiko och de regerande världsmästarna Tyskland.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...