Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Aleksander Radler var Stasiagent fastslår en expert.

Svensk präst var spion för stasi

Aleksander Radler, tidigare kyrkoherde i Burträsk, var elitagent för Östtysklands säkerhetsstjänst Stasi. Det slår en expert fast i ett nytt utlåtande. Konfronterad av Dagens Nyheter svarar Radler att han ångrar "hela händelseförloppet".

Nyheter · Publicerad 11:20, 26 jul 2012

I dag skriver Dagens Nyheter att ett nytt expertutlåtande slår fast att tidigare kyrkoherden Aleksander Radler var stasiagent av högsta rang i 25 år. Utlåtandet, som beställts av domkapitlet i Luleå, har gjorts av Stasiexperten Helmut Müller Enbergs som forskar vid Myndigheten för Stasiarkivet, skriver tidningen. Bland bevisen finns handskrivna dokument från agenten och kvitton som han signerat.
– Det är väldigt tydligt skrivet som det är, säger stiftsadjunkt Anna Wernqvist till Dagens Nyheter om expertutlåtandet.

Forskaren Birgitta Almgren pekade i september förra året ut prästen Aleksander Radler som Stasispion i sin bok "Inte bara spioner... Stasiinfiltration i Sverige under kalla kriget". Uppgifterna ledde till att domkapitlet i Luleå inledde en utredning, som senare lades ner i brist på bevis. I april publicerade Expressen dokument som visade att Aleksander Radler rapporterat uppgifter om flera svenska biskopar till Stasi, men Radler hävdade i tidningen att uppgifterna inte stämde.
Domkapitltet inledde en ny utredning inleddes efter uppgifterna som framkommit i Expressen och domkapitlet granskar nu Aleksander Radlers akt från de tyska Stasiarkiven.

I ett mejl till Dagens Nyheter uttrycker Aleksander Radler för första gången ånger över vad han gjort. "Jag ångrar djupt hela händelseförloppet och kommer att bearbeta min livshistoria den närmaste tiden", skriver Radler. Han vill inte låta sig intervjuas, men hans hustru Bettina Radler bekräftar på en direkt fråga från Dagens Nyheter att hennes make arbetat inom Stasi.

Müller Enbergs konstaterar att Radler, som hade täcknamnet "IM Thomas", tillhörde en Stasis elitagenter och var en mycket nitisk sådan. Han ska enligt arkiven bland annat ha angett sju studenter som ville fly från DDR 1968. Sex av de sju dömdes till sammanlagt 18 års fängelse för flyktförsöket och två av dem tog senare livet av sig, skriver Dagens Nyheter.

Aleksander Radler riskerar nu att mista rätten att utöva prästyrket.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00