Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Svensk pastor ordnar fotbollsturnering i Irak

För att ge glädje till yazidiska familjer i flyktingläger ordnar pastorn Merzek Botros en fotbollsturnering i kurdiska Irak. – Vi har redan bokat plan och domare, säger han och berättar att han nu efterlyser träningskläder i alla storlekar.

Nyheter · Publicerad 16:50, 9 okt 2019

I juni berättade Världen idag om den yazidiske pojken Gamil som varit fånge hos IS. Pojken, vars historia återberättades av pastorn Merzek Botros, hade under fångenskapen lärt sig att döda och hata, och ville till en början inte kännas vid sin familj.

När Merzek Botros träffade honom hade han börjat återfå livsglädjen, och berättade att han älskade att spela fotboll. Den svenske pastorn sade då att han också älskade fotboll, och lovade att ordna en turnering nästa gång han besökte landet.

Nu ska denna fotbollsturnering bli av. I slutet av oktober reser Merzek Botros, tillsammans med den norske pastorn Rune Edvardsen, återigen till det kurdiska självstyret i Irak. Med sig ska de inte bara ha presenter och förnödenheter, utan även träningskläder och fotbollar.

– När jag mötte de här människorna som har förlorat allt så tänkte jag: Vad kan jag göra för dem? säger Merzek Botros.

Han berättar att tusentals yazidier sitter i gigantiska läger i området, och att myndigheterna inte har någon plan för dem. Det område de tidigare levde i – Sinjar – är enligt Merzek helt förstört av IS härjningar.  

För att skapa mening och sysselsättning åt en del av människorna har Merzek Botros och Rune Edvardsen satt i gång ett arbete som innebär att människor får en månads utbildning i att lära sig sy, laga mobiltelefoner eller klippa hår.

Och nu ska det alltså även bli en fotbollsturnering. En plan och domare är redan bokade, berättar Merzek, och medarbetare på plats är i full gång med att ordna lag från olika flyktingläger.

– Turneringen är för både barn och vuxna. Vi vill göra något för hela familjen, säger Merzek Botros.

Han vädjar nu till sportbutiker och privatpersoner att skänka fotbollsskor och träningskläder som han kan ta med sig till Irak.

– Människorna där nere är jätteglada för den här turneringen, säger han.

För Merzeks del kommer det dock inte bara vara fokus på fotboll under resan. Han och Rune Edvardsen kommer också hålla i en ledarskapskonferens för 50 pastorer.

Hur blir det då för Gamil – kommer han få vara med och spela?

– Ja, det kommer han. Han kommer bli glad. Jag ska ta med en särskild fotboll till honom också, säger Merzek Botros.

Carola får en egen tv-serie

Julfirande. På första advent är det premiär för Carola Häggkvists första egna tv-serie, Carolas advent. Nu avslöjas hälften av gästartisterna. – Idén kommer från... torsdag 17/10 15:45

Högtiderna ger chans att utforska vårt ursprung

Israelkommentar Analys. De flesta av oss är ganska ovetande om högtiderna som pågår i Israel i dagarna. Man kan prata med allt­ifrån pastorer och teologistuderande till... onsdag 16/10 00:00