Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Svensk-israel blir första svenska kvinnan i rymden

Den svensk-israelisk-amerikanska Nasa-astronauten Jessica Meir blir den första svenska kvinnan i rymden. Om allt går som det ska kommer hon att lämna jorden den 25 september och vara borta ungefär ett halvår. Med sig till rymdstationen tar sig Jessica Meir en israelisk flagga och ett par strumpor med menora-symboler.

Nyheter · Publicerad 08:00, 14 maj 2019

År 2006 blev Christer Fuglesang den första, och hittills enda, personen med svenskt medborgarskap som varit i rymden. Nu kommer snart en kvinna bli den andra svensken att ge sig ut i en rymdfarkost. Det är den 41-åriga Nasa-astronauten Jessica Meir, som ska delta i en expedition till den internationella rymdstationen ISS.

– Det känns fortfarande overkligt. Jag tror inte att det kommer att gå in förrän jag sitter i raketen och den ska skjutas i väg, säger hon till den judiska nyhetsbyrån JTA.

Jessica Meir föddes i USA, men är dotter till en svensk kvinna från Västerås och en israelisk man som föddes i Irak. Jessica Meirs mamma uppges vara kristen, medan den nu avlidna pappan var jude. Times of Israel skriver att familjen gick till en synagoga i USA och att Jessica Meir själv identifierar sig som judinna.

– Jag är inte någon särskilt religiös person, men jag tror att min judiska bakgrund är en stor del av min kultur och framför allt mina traditioner, säger hon, enligt tidningen.

Att Jessica Meirs judiska bakgrund är viktig för henne märks när det kommer till valet av personliga föremål som hon ska ta med sig ut i rymden: en israelisk flagga och ett par strumpor med menora-symboler (den sjuarmade ljusstaken).

Även om det inte verkar bli någon svensk flagga uppskattar Jessica Meir Sverige.

– Västerås betyder mycket för mig eftersom det är min mammas hemstad, sade hon till SVT Västmanland i samband med ett Sverigebesök 2016.

Färden ut i rymden kommer att starta från en bas i Kazakstan den 25 september och beräknas avslutas våren 2020. Ombord på den ryska raketen kommer en rysk kosmonaut att befinna sig, liksom en astronaut från Förenade Arabemiraten. Inför den internationella expeditionen har Jessica Meir bland annat lärt sig ryska.

Times of Israel skriver att Jessica Meir har förberett sig för att ge sig ut i rymden ända sedan hon var fem år. Från småbarnsdrömmarna till verkligheten har det dock varit en lång väg.

Efter studier på Kennedy Space Center och flera universitet blev hon en av åtta personer som valdes ut av drygt sextusen ansökningar till Nasas astronautklass, skriver Times of Israel.

På rymdstationen kommer Jessica Meir utföra olika fysiska, medicinska och kemiska experiment för att få ökad förståelse för hur människan påverkas av att vara i rymden. Hon hoppas även kunna utforska utsidan av rymdstationen.

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...