På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Christian Åkerhiem. Foto: Arash Asadi

Svensk i ett oroligt Ukraina

Oroligheterna i Ukraina fortsätter att eskalera. Under den gångna helgen sköts en ortodox präst till döds med åtta skott då han försökte lugna en samling upprörda människor, enligt ukrainska enhetsgrupper.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 maj 2014

Världen idag har talat Christian Åkerhielm, som befinner sig i Donetsk på Livets ords pastorskonferens, och som sett en hel del av oroligheterna på nära håll.
– Just nu är jag i Donetsk och det pågick strider alldeles nyss här, i en militärförläggning, säger han och förklarar att stämningen är mycket spänd och orolig.
– Det är fortfarande människor ute på gatorna, men färre än vanligt och man märker att människor är rädda och oroliga, förklarar han.
Under gårdagen blev sonen till en av Christian Åkerhielms vänner beskjuten när han var ute och körde bil.
– Han klarade sig men tre av hans vänner skottskadades.
Christian Åkerhielm fortsätter:
– Jag visste att det var oroligt innan jag åkte hit och övervägde vad som var rätt att göra. Jag ville åka ändå, jag har inte varit direkt orolig. Men när man sätter sig i bilen och kommer fram till en vägspärr vet man aldrig vem som kontrollerar den. Det ändras från dag till dag. Häromkvällen var det separatister, då hörde vi automateld bara några hundra meter från bilen.
Christian Åkerhielm förklarar att under söndagens folkomröstning har en överväldigande majoritet av människorna som köar utanför vallokalerna varit äldre.
– Många här tror att det beror på att de finner sin identitet och sin trygghet i det som var det forna Sovjetunionen, förklarar Christian Åkerhielm.

Men trots otryggheten och oroligheterna präglades söndagen av gudstjänstfiranden av olika slag. Och än så länge får opolitiska församlingar vara i fred. Men separatisterna håller ständig koll.
– En av Livets ordförsamlingarna omringades av pansarfordon och gjorde det de kallar rutinkontroll. Kom in med granater och automatvapen. Sen upptäckte de att mötet inte var politiskt och då fick man vara i fred, berättar Christian Åkerhielm.
– Jag har aldrig varit med om ett inbördeskrig. Det är det ju inte här heller, inte ännu i alla fall, men det känns väldigt nära. Man förstår känslan, rädslan, med gränser som flyttas från ena dagen till den andra och de beväpnade styrkorna och vägspärrarna som finns överallt. Det hela är väldigt oförutsägbart.
– De troende i Ukraina ber ständigt för situationen och för att det inte ska spåra ur ännu mer, avslutar Christian Åkerhielm som imorgon lämnar Ukraina och reser tillbaka till Sverige.

Bitte Assarmo
redaktionen@varldenidag.se

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier